Skuteczna dieta oparta na genach
Skąd wiedzieć, co jeść, by chudnąć, a czego unikać? Jak działa metabolizm, czy masz skłonność do tycia, jakie grożą ci choroby? Odpowiedzi są w… genach!
Nutrigenetyka i nutrigenomika to nowe dziedziny nauki, badające zależności między dietą a genami. Zdaniem naukowców, to one predysponują nas do określonego typu odżywiania. Z badania DNA dowiesz się, co jeść, by osiągnąć i utrzymać prawidłową masę ciała, czy grożą ci choroby dietozależne (cukrzyca typu 2, miażdżyca), jak wchłaniasz witaminy i minerały oraz, czy masz predyspozycje do nietolerancji pokarmowych. Mało tego - sprawdzisz też, w jakim stopniu organizm potrafi się odtruwać i jak radzi sobie z wolnymi rodnikami. To pozwoli poprawić odporność i opóźnić proces starzenia.
Testy wykonujemy w różnych pakietach. Każdy określa predyspozycje organizmu w określonym kierunku. Jedno z badań definiuje twój profil żywieniowy. Analizuje geny i ocenia zdolność przetwarzania białek, węglowodanów i tłuszczów. "To daje wiedzę, z jakich składników organizm czerpie energię, a które odkłada w postaci tkanki tłuszczowej", tłumaczy Olga Wieczorek, dietetyczka DF Medica, firmy, która rozpowszechniła badania genetyczne w Polsce.
Analiza wyłania kilka profili dietetycznych. Przykładowo: typ F skupia się na metabolizmie tłuszczów bardziej niż węglowodanów, które musi ograniczyć. Nie służą mu jednak tłuszcze nasycone. Typ D odwrotnie. Przybiera na wadze, przyjmując tłuszcze częściej niż węglowodany. Ilość białka w diecie jest dla wszystkich typów podobna (15-25 proc.).
Badając DNA, odkryjesz też, czy masz predyspozycje do tycia, efektu jojo, jak twój organizm reaguje na sport i czy emocje mają wpływ na zachowania żywieniowe. W oparciu o te informacje, specjalista komponuje dietę i zaleca aktywność fizyczną, która pozwoli schudnąć i utrzymać prawidłową masę ciała. Z badań wynika też, jakie witaminy i składniki mineralne musisz suplementować. Może nie wszystkie wchłaniasz prawidłowo? Test sprawdza metabolizm witaminy A, E, B6, B12, C, D, choliny, wapnia, magnezu, kwasu foliowego, żelaza. Dzięki temu można skutecznie przeciwdziałać i leczyć anemię, osteoporozę, niepłodność.
Jak wygląda badanie
Jest bezbolesne i bezinwazyjne, trwa tylko kilka minut. Materiał genetyczny pobiera się z nabłonka poprzez potarcie patyczkiem wymazowym wewnętrznych stron policzków. Następnie jest on poddawany analizie laboratoryjnej. Wynik badania i zalecenia żywieniowe są gotowe w ciągu 7 tygodni.
Jaki jest jego koszt? To zależy, ile genów chcemy przebadać i pod jakim kątem. Najdroższy i najbardziej wszechstronny pakiet (np. iGenesis - 5 modułów) kosztuje ok. 3500 złotych. Są też tańsze warianty (np. Genodiet 3 moduły - 2500 złotych). W cenę każdego testu jest wliczona analiza wyników, raport, zalecenia żywieniowe oraz konsultacja z dietetykiem.
Komu zaleca się badanie? Cierpisz na otyłość i nie możesz schudnąć? Doskwiera ci brak energii, złe samopoczucie bez konkretnej przyczyny? Masz problemy z zajściem w ciążę? Chorujesz na przewlekłe choroby, jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie? Dieta oparta o geny może ci pomóc! Badania przeprowadza się również dzieciom.
Gdzie go zrobić? Uwaga! W internecie reklamuje się wielu oszustów. Listę zaufanych placówek, wykonujących testy w Polsce, znajdziesz np. na stronie www.dfmedica.eu.
Geny młodości
Jak twoje ciało radzi sobie z wolnymi rodnikami? Tego również można dowiedzieć się z genów. Jeśli poznasz potencjał antyoksydacyjny swojego organizmu, możesz go wesprzeć w walce z wolnymi rodnikami. Stawką jest zdrowie i świetny wygląd!
Czy odtruwanie jest twoją mocną stroną? Detoksykacja to proces neutralizacji i usuwania toksyn. Są one produktami ubocznymi przemiany materii, ale dostarczamy je też z dietą (alkohol, leki, papierosy, pestycydy). Na poziomie genetycznym można określić potencjał detoksykacyjny organizmu. Jeśli jest niski, należy go wspomóc, m.in. unikając produktów wędzonych, smażonych, grillowanych. To uchroni cię przed wieloma chorobami.
Geny a nietolerancje
Na poziomie genetycznym możemy sprawdzić predyspozycje do wystąpienia nadwrażliwości na alkohol, kofeinę, nikiel, sól, fruktozę laktozę i gluten. Wiedza o nietolerancjach pomoże ci uniknąć wielu chorób. "Nietolerancja glutenu jest dziś coraz częściej spotykana wśród dorosłych", mówi Olga Wieczorek. Objawy to bóle brzucha, biegunki, zmniejszenie/zwiększenie masy ciała, zaburzenia hormonalne, migreny. Nie każda osoba, u której występują, ma celiakię. Dlatego potrzebne są badania: DNA, immunochemiczne krwi i biopsja jelita cienkiego.
Wrażliwość na kofeinę objawia się m.in. bezsennością, bólami głowy, refluksem. Wówczas jej spożycie należy ograniczyć do 2 filiżanek kawy lub 3 herbaty dziennie. Nadwrażliwość na sód (sól) może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, a wrażliwość na nikiel skutkuje wysypkami, zapaleniem spojówek, astmą.
SHOW 2/2017