Reklama

Słodkie zło czai się wszędzie

​Chciałaś zrzucić kilka kilogramów, więc przestałaś słodzić kawę, zrezygnowałaś z deserów, a gazowane napoje zamieniłaś na wodę. Mimo to waga ani drgnie?

Może dlatego, że pomimo diety, nadal każdego dnia zjadasz spore ilości cukru.

Ten podstępny składnik jest niemal wszędzie: w wędlinach, serach, sosach, jogurtach. Nie zawsze poprawia smak, niekiedy jego zadaniem jest przedłużenie trwałości produktu.

Czy jest sposób, aby się przed nim uchronić? Teoretycznie tak: czytając etykiety. Trzeba jednak pamiętać, że słodki zabójca niejedno ma imię.

Cukrem jest także fruktoza, glukoza, syrop glukozowo-fruktozowy, sacharoza, dekstroza, maltodekstryna, melasa, demerara, turbinado, muscovado... Wyobraźnia producentów jest nieskończona.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy