Słodkości bez cukru

Zdrowe zamienniki, które nie tuczą i nie uzależniają

Melasa
Melasa123RF/PICSEL

Nie tuczą, nie niszczą zębów, są naturalne, bezpieczne i słodkie niczym cukier. Lecz pod względem wartości zdrowotnych są jego całkowitym przeciwieństwem. Przekonaj się, co potrafią słodkie zamienniki cukru.

Cukier rafinowany (sacharoza) jest błyskawicznie przyswajalny przez organizm, dostarcza energii do pracy mięśni i mózgu. Mimo to jest nazywany cichym zabójcą. I w pełni zasługuje na to miano. Łyżeczka białego cukru (5 g) dostarcza ok. 20 kcal. Są to jednak "puste kalorie", nie dają żadnych wartości odżywczych, a w nadmiarze prowadzą do nadwagi, otyłości i cukrzycy.

Cukier sprzyja chorobom serca i układu krążenia, nawet nowotworom. Naukowcy twierdzą, że uzależnia jak narkotyk, dlatego łasuchy nie wyobrażają sobie dnia bez słodyczy. Ale cukier całkowicie można wykluczyć z menu, zastępując go zdrowymi łakociami.

Owoce

Zawierają glukozę i fruktozę (cukry proste), ale także skrobię (np. banan), czyli cukry złożone. Dają też błonnik, dzięki któremu przyswajamy je nieco wolniej niż zwykły cukier. Są też źródłem potasu i antyoksydantów. Zastąpią cukier w dietach odchudzających.

Melasa

Powstała z trzciny cukrowej to gęsty brunatny syrop (im ciemniejszy, tym mniej w niej cukrów). Ma nieco mniej kalorii niż cukier i jest nieco słodsza od cukru. Melasa jest zdrowsza ze względu na zawarte w niej składniki mineralne - żelazo, magnez i selen oraz witaminy z grupy B. Nadaje się do wypieków.

Stewia

Jest 300 razy słodsza od cukru. Jedna łyżeczka stewii jest tak słodka jak szklanka cukru. Nie powoduje próchnicy, jest bezpieczna dla diabetyków i chorych na fenyloketonurię. Da nam kwas foliowy, wit. z grupy B, wit.C, magnez, chrom, wapń, potas, cynk, żelazo i selen.

Ksylitol

Otrzymuje się go z kory brzozy, jest też w niektórych owocach jagodowych (np. malinach). Jest tak samo słodki jak cukier, ale dużo mniej kaloryczny. Ma niski indeks glikemiczny, nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu glukozy i insuliny. Pomaga zwalczać bakterie Helicobacter pylori, zmniejsza apetyt na tradycyjne słodycze.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas