Soczewica pomoże zestresowanym
Ziarna soczewicy pomogą w leczeniu anemii, polecane są także w diecie diabetyków.
Soczewica to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Wzmiankuje się o niej w Biblii. Znali ją starożytni Egipcjanie, Grecy oraz Rzymianie. Była tak powszechna że przez wieki uważano ją za pokarm najbiedniejszych.
Odmiany
Soczewica może być zielona, czerwona lub brązowa. Oprócz koloru różni się czasem gotowania. Najszybciej (5 min) gotuje się czerwoną, najdłużej natomiast (ok. 20 min) - zieloną.
Co zawiera?
Jest idealnym pokarmem dla wegetarian; w 100 g ma aż 28 g białka, a tylko 1,7 g tłuszczu. Jest więc idealnym produktem dla tych, którzy nie jedzą mięsa i dbają o linię. Potas w niej zawarty wspomaga pracę nerek, fosfor - mineralizację kości.
Komu pomoże?
Soczewica bogata jest w dobrze przyswajalne żelazo oraz kwas foliowy. Dlatego przy skłonności do anemii, w stresie i podczas rekonwalescencji należy włączyć soczewicę do codziennego menu. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest chorym na cukrzycę.