Sok z buraka na poprawę odporności
Świeżo wyciśnięty sok z buraka ma dużo witaminy C, więc zabezpieczy organizm przed jesiennymi infekcjami. Kurację warto zacząć już dziś.
Działanie
Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Wzmacniają serce, obniżają wysokie ciśnienie, dbają o wątrobę. Są też lekkostrawne, idealne dla osób z wrażliwym układem trawiennym. Ułatwiają wypróżnianie oraz łagodzą dolegliwości związane z refluksem czy wrzodami. Możesz stosować je leczniczo, ale i profilaktycznie. Świeżo wyciśnięty sok z buraka ma spore ilości witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność.
Składniki na sok z buraka: dwa buraki, jabłko, marchewka lub łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
Buraka i marchew obierz ze skórki. Jabłko może być ze skórką. Pokrój je na mniejsze kawałki. Wyciśnij sok w wyciskarce.
Pamiętaj, że sok z buraków jest silnym lekarstwem, dlatego kurację należy przeprowadzać stopniowo. Na początku nie pij samego soku z buraków - spożywaj go właśnie w postaci soków mieszanych, np. z dodatkiem soku z marchwi lub jabłek.
Początkowo pij po 1/3 szklanki, a po tygodniu po pół szklanki dwa razy dziennie przez trzy miesiące. Codziennie przygotuj świeży sok. Pij go powoli, małymi łykami.
Sok z buraków ma silne działanie oczyszczające, dlatego na początku kuracji możesz czuć osłabienie, nudności, bóle głowy. To normalna reakcja. Po kilku dniach organizm przyzwyczai się do tego leczniczego napoju, a uciążliwe objawy ustąpią.
Zobacz także: