Sposoby na migdałki
Prosto z babcinej apteki.
1. Płukanka z soli
W soku z jednej cytryny rozpuść łyżkę grubej soli morskiej, dodaj pół szklanki letniej wody. Wymieszaj. Płucz dokładnie 3 razy dziennie jamę ustną i gardło. Potem przez co najmniej pół godziny nie jedz ani nie pij. Płukanka wzmacnia siły obronne organizmu, odkaża śluzówkę, działa bakteriobójczo.
2. Syrop z rozmarynem
Zmieszaj pół szklanki białego wina i 2 duże łyżki miodu, dodaj 3 gałązki świeżego rozmarynu. Gotuj, aż mikstura zacznie bulgotać. Przestudź, przecedź syrop przez sitko do szklanej butelki. Kiedy bolą Cię migdałki, pij 3 razy dziennie, po łyżeczce. Miód działa podobnie jak antybiotyk, rozmaryn rozgrzewa i rozrzedza śluz, a garbniki zawarte w winie działają ściągają- co i wzmacniająco na śluzówkę.
3. Sok z buraków
Zrób sok z buraka, 2 marchewek i 3/4 szklanki wody. Pij dwa razy dziennie, rano na czczo i wieczorem, półtorej godziny po kolacji. Dostarcza dużych ilości witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, A i E oraz minerałów, które wspomagają odporność. Obkurczają powiększone migdałki, a tym samym ułatwiają przełykanie i niwelują ból.
Zobacz także: