Stan zapalny. Co pomaga, a co nasila?
Przewlekły stan zapalny może rozwijać się w organizmie wiele lat i wywołać poważne choroby (np. Hashimoto). Możesz go powstrzymać jedząc dobre dla zdrowia produkty i unikając szkodliwych.
To włącz do diety
Dieta, która zmniejsza stan zapalny w organizmie, musi zawierać dużo ciemnofioletowych i ciemnoczerwonych warzyw i owoców, np. jagód, jeżyn, borówek, bakłażanów. Codziennie zjedz garść wybranych owoców (mogą być mrożone) lub cztery-pięć plasterków bakłażana. Zjedz też kromkę pełnoziarnistego pieczywa, dwie-trzy łyżki ugotowanego brązowego ryżu, makaronu lub kaszy jaglanej. Produkty te redukują stan zapalny, bo zawierają dużo błonnika. Do naszego codziennego jadłospisu warto włączyć też gorzką czekoladę i zieloną herbatę zaparzaną z goździkami. Codziennie wzbogacaj posiłki w lecznicze tłuszcze: olej lniany, konopny, orzechy włoskie, pestki dyni - dodawaj je do sałatek.
Tego unikaj!
Stan zapalny nasilają utwardzone tłuszcze roślinne, które występują np. w przemysłowych wypiekach (bułkach, ciastach). Niewskazane są także produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy (np. słodkie jogurty, syropy kupowane w aptece, pieczywo o długiej przydatności do spożycia). Wyzwalaczem stanu zapalnego są także produkty rafinowane, np. cukier.
Zobacz także: