Syrop z cebuli na kaszel
Substancje zawarte w tym warzywie oczyszczają górne drogi oddechowe. Działają wykrztuśnie, skracają czas trwania przeziębienia i wzmacniają odporność.
Wskazania
Poniższa kuracja wspomaga leczenie obu rodzajów kaszlu - suchego i mokrego. Będzie także skuteczna w leczeniu anginy i zapalenia gardła oraz krtani. Udrożni zatkane zatoki.
Składniki
Przygotowanie
Cebule obierz i drobno posiekaj. Umieść je w dużym słoiku. Dodaj miód, najlepiej lipowy lub cukier - biały, ale może być też trzcinowy albo brązowy. Całość dokładnie wymieszaj.
Słoik przykryj przykrywką i odstaw na dwa dni na kuchenny parapet. W tym czasie cebula puści sok. Przecedź go i przelej do osobnego słoiczka lub butelki.
Zażywaj po łyżce trzy razy dziennie, do ustąpienia kaszlu albo przez 10-14 dni przy przeziębieniu lub jeśli chcesz wzmocnić odporność.
Syrop przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku, w ciemnym i chłodnym miejscu. Aby złagodzić dość specyficzny i nieprzyjemny smak cebuli, możesz do syropu dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Zobacz także: