Syrop z czarnego bzu w początkach grypy

​Owoce czarnego bzu działają przeciwzapalnie i antywirusowo.

Chcesz przyrządzić syrop z czarnego bzu? Cukier możesz zastąpić ksylitolem
Chcesz przyrządzić syrop z czarnego bzu? Cukier możesz zastąpić ksylitolem123RF/PICSEL

Sok z tych owoców redukuje objawy grypy i skraca czas trwania choroby. Ważne jest jednak, żeby pierwsze dawki zażyć na początku choroby.

Jak przyrządzić sok? 

Na sok wybierz tylko czarne owoce (czerwone i zielone odrzuć). Owoce dokładnie umyj i do kilograma dodaj szklankę cukru. Całość zmiksuj. Przelej do słoiczków i pasteryzuj przez 15 minut, rozpoczynając proces od zimnej wody.

Gdy zaczyna cię drapać w gardle lub czujesz, że łapie Cię grypa, pij łyżkę syropu co 2 godziny. To zahamuje rozwój infekcji.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas