Tak nawilżysz suche śluzówki
Zimą długo przebywasz w ogrzewanych pomieszczeniach. Suche powietrze podrażnia i uszkadza błonę śluzową nosa, gardła i oczu. Dlatego często odczuwasz suchość, kłucie, drapanie. Jak zaradzić tym dolegliwościom?
Na dyskomfort w nosie
Inhalacja z dodatkiem olejków eterycznych. Możesz użyć, np. sosnowego, pichtowego, tymiankowego czy szałwiowego.
Pięć kropli wybranego olejku dodaj do naczynia (np. miski) z ciepłą wodą, a następnie wdychaj ciepłą parę przez nos przez ok. 10 minut - najlepiej każdą dziurką nosa z osobna.
Zabieg najkorzystniej powtarzać dwa, trzy razy dziennie.
Uwaga, po inhalacji wody z olejkiem nie wylewaj, ale namocz w niej ścierkę czy ręcznik i połóż na ciepłym kaloryferze albo wlej do kamionkowego nawilżacza powietrza, jeśli masz taki na kaloryferze.
Na podrażnione gardło
Macerat z prawoślazu. Czubatą łyżkę rozdrobnionego korzenia zalej szklanką ciepłej (nie gorącej) przegotowanej wody.
Pozostaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około sześć godzin. Następnie odcedź i pij kilka razy w ciągu dnia po kilka małych łyków.
Macerat powinnaś zużyć w ciągu doby, na kolejny dzień przygotuj świeży.
***Zobacz także***
Gdy pieką cię oczy
Nagietkowy kompres. Łyżkę suszonych kwiatów zalej szklanką wrzącej wody. Pozostaw pod przykryciem na ok. 10 minut. Przecedź.
W ciepłym naparze namocz gazik, odciśnij nadmiar płynu i przyłóż na zamknięte powieki na ok. 10-15 minut.
Podczas robienia kompresu mocz powtórnie gazik w naparze, tak by gazik na oczach był zawsze ciepły. Możesz też przykryć go kawałkiem folii, by zachować ciepło na dłużej. Zabieg wykonaj dwa razy dziennie.
Gdy brakuje ci śliny w ustach
Przez cały dzień popijaj wodę. Najlepiej małymi łykami, co godzinę.
Po wzięciu łyka wody przytrzymaj ją w buzi pięć sekund i dopiero połknij. Lepsza będzie woda niegazowana niż gazowana.
Unikaj słodkich napojów, a kawę i herbatę ogranicz do dwóch filiżanek dziennie, bo większa ilość wzmagają uczucie suchości.
Ssij zmrożone owoce. Banana, jabłko lub gruszkę zmiksuj w blenderze i włóż do foremek na kostki lodu. Schowaj do lodówki.
W razie potrzeby ssij jak cukierki. Cząstki mandarynki możesz zamrozić bez miksowania.
Zobacz także:
***Zobacz także***