Tego o ananasach nie wiedzieliście!
Są pyszne i sprawdzają się zarówno w deserach i ciastach, jak i jako dodatek do mięs. Ale doskonały smak to nie jedyna zaleta ananasów. Mają one wiele walorów zdrowotnych.
Swoja wyjątkowość ananasy zawdzięczają przede wszystkim bromelinie, enzymowi o wielu cennych właściwościach.
Enzym ten ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Niektórzy porównują jej wpływ nawet z działaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych, dlatego chętnie wykorzystywana jest w leczeniu obrzęków i stanów zapalnych stawów.
Ze względu na specyficzny koktajl minerałów ananasy pomagają też chronić kości i zapobiegają osteoporozie. Zawarty w nich kolagen sprzyja nie tylko zdrowiu stawów, ale też kondycji skóry.
Przeciwzapalne działanie bromeliny może być wykorzystane także w leczeniu chorób układu oddechowego. Świeży sok łagodzi kaszel, bromelaina rozrzedza też śluz.
To nie jedyne zalety ananasa. Pomaga on w leczeniu trudno gojących się ran. Działa przeciwzakrzepowo i obniża ciśnienie krwi. Wspomaga także układ odpornościowy.
Nieocenioną wartość maja ananasy dla wszystkich, którzy dbają o sylwetkę. Ananas jest sprzymierzeńcem osób odchudzających się. Ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii, oczyszcza organizm, zawiera też sporo błonnika, który zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Ananasa cenią także sportowcy, którym zależy na przyroście masy mięśniowej.
Aby w pełni wykorzystać właściwości ananasa należy spożywać dojrzałe owoce na surowo.