Terapie miażdżące miażdżycę
Miażdżyca tętnic jest główną przyczyną nadciśnienia i zawałów serca u Polaków. Powoduje ją nadmiar cholesterolu. Jego poziom utrzymasz w normie, stosując właściwą dietę - ubogą w nabiał i tłuszcze zwierzęce - oraz wspierając się ziołoterapią. Stosując naturalne metody, zmniejszysz ryzyko miażdżycy. Pomoc znajdziesz we własnej kuchni.
Czosnek, siemię lniane i zioła korzystnie wpływają na serce, naczynia krwionośne i znacząco obniżają poziom choresterolu.
Zrób nalewkę czosnkową. Przeciśnij przez praskę dwie główki czosnku, wyciśnij sok z dwóch cytryn, dodaj cztery łyżki miodu i dwie szklanki przegotowanej wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciemne miejsce na dwie doby. Przelej płyn do butelki, trzymaj w lodówce. Pij 2 łyżki dziennie.
Wykorzystaj siemię lniane. Zalej szklanką gorącej (nie wrzącej!) wody łyżeczkę zmielonego siemienia, odstaw na 15 minut. Pij rano i wieczorem. Możesz też robić kisiel: dwie łyżki niezmielonego siemienia lnianego zalej szklanką ciepłej, przegotowanej wody, odstaw na godzinę. Przecedź, dolej soku malinowego, zjedz rano na czczo. Uwaga, siemię najlepiej kupować w aptekach i zielarniach, gdzie masz pewność, że jest dobrze przechowywane. I pilnuj terminu przydatności do spożycia, bowiem nasiona bardzo szybko jełczeją.
Mieszaj zioła. Użyj po jednej łyżeczce owoców jarzębiny, kłącza pięciornika, ziela jasnoty, uczepu, karczocha, kłącza perzu i kwiatu bzu czarnego. Wszystko dokładnie wymieszaj w dużym słoju. Łyżeczkę mieszanki zalej wrzątkiem, odczekaj 10 min. Pij dwa razy dziennie przed posiłkiem.
Zobacz także: