Trio, które nie lubi toksyn
Czas na oczyszczenie organizmu z toksyn i metali ciężkich. To możliwe? Okazuje się, że tak, a przy okazji obniżamy cholesterol bez leków. Od teraz jabłka, czosnek i olej lniany to nierozłączne trio, które towarzyszyć będzie ci w kuchni.
Jabłka
Ten niedoceniany owoc kryje niezwykłe składniki! Chodzi o pektyny, rodzaj błonnika, który wyłapuje i usuwa z jelit toksyny i związki zawierające cholesterol. Ponadto pektyny wiążą znajdujące się w przewodzie pokarmowym metale ciężkie i wspomagają usuwanie ich z organizmu. Zjadaj przynajmniej jeden owoc dziennie.
Czosnek
Zawiera allicynę, aminokwas, który wraz z innymi substancjami - ajoenem i garlicyną - pomaga pozbyć się metali ciężkich i obniżyć poziom cholesterolu nawet o 10 proc. Wystarczą dwa ząbki dziennie. Najlepiej surowe. Możemy też przygotować nalewkę czosnkową. Trzy główki czosnku zalewamy 1/4 l spirytusu i odstawiamy na 10 dni. Codziennie wstrząsamy. Stosujemy trzy razy dziennie, zaczynając od jednej kropli dodanej do napoju (np. do kefiru). Przy każdym posiłku zwiększamy dawkę o jedną kroplę, aż dojdziemy do 25 kropel. Kurację przeprowadzamy nie częściej niż raz w roku.
Olej lniany
Zażywaj dwie łyżki oleju lnianego dziennie na zimno. Dodawaj go do sałatek. Uwaga! Olej te nie nadaje się do smażenia, ponieważ podczas obróbki termicznej znikają wszystkie jego właściwości. Już po miesiącu stosowania poziom złego cholesterolu (LDL) zmniejszy się.
Zobacz także: