Trójfazowa dieta antyrakowa
Rak ma wiele przyczyn, to znaczy, że może go wywoływać wiele czynników. Dlatego też dieta antyrakowa nie powinna być jednostronna i opierać się tylko na jednej strategii.
Antyrakowa dieta Kohnlechnera opiera się na trzech strategiach:
strategia I - odtrucie organizmu;
strategia II - uodpornienie;
strategia III - zmiana sposobu żywienia.
Manfred Kohnlechner jest jednym z najlepszych niemieckich naturoterapeutów. Twierdzi, iż z jego praktyki wynika, że wiele chorób powstaje wówczas, gdy organizm nie jest w stanie samodzielnie odtruć się, gdy nerki, jelito grube, wątroba, woreczek żółciowy - są przeciążone. "Mało ludzi wie np., że złe funkcjonujące jelito grube nie rozkłada prawidłowo obcych, szkodliwych dla organizmu substancji, ale w rezultacie samo produkuje toksyny" (M. Kohnlechner). Detoksykacja ustroju jest więc pierwszym i bardzo ważnym krokiem w terapii wszystkich chorób, w tym także raka.
W fazie I - odtruwania - spożywa się głównie warzywa i owoce, najlepiej z upraw ekologicznych, miód, oliwę z oliwek toczoną na zimno, ziarna zbóż, kiełki, chude mleko, grzyby, trochę ryb, chudego drobiu, przyprawy ziołowe. Rezygnuje się z soli, cukru, wszelkich używek, alkoholu, słodyczy. Pić dużo płynów, najlepiej nie gazowaną wodę mineralną i odtruwające herbatki ziołowe. Między posiłkami można jeść owoce.
Właściwym zadaniem fazy II - uodparniającej, lub inaczej immunologicznej, jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych witamin, minerałów i składników odżywczych. Należy zrezygnować ze sztucznego, wysoce przetworzonego pożywienia, konserw, wędlin itp. W ciągu jednego dnia jeść produkty podobne w swojej strukturze, tzn. jeżeli je się np. mięso kurczaka, to w danym dniu nie spożywać innego rodzaju mięsa. W tej fazie spożywamy dziczyznę, baraninę, ryby, ryż, makaron, dużo warzyw i surówek. Dużo pić, żadnego podjadania między posiłkami.
W III fazie żywienie zostaje całkowicie przestawione na produkty pełnowartościowe, a więc nie przetworzone. "(...) 1.nadmiar tłuszczów i białka jest szkodliwy; 2.zbyt obfite, duże porcje szkodzą, bowiem powodują zaburzenia przemiany materii; 3. Szkodzą wędzone i peklowane produkty;4. Szkodzi nadmiar soli kuchennej; 5..Szkodliwy jest cukier rafinowany; 6. Szkodza produkty smażone w tłuszczu (na fryturze)." (M. Kohnlechner).
Osoby szerzej zainteresowane tematem i konkretnymi jadłospisami opracowanymi przez niemieckiego naturoterapeutę odsyłamy do książki Hansa Jurgena Raabe "Dieta przeciw nowotworom".
A oto kilka żywnościowych zaleceń profilaktycznych zawartych w tej książce: jogurt wzmacnia odporność na raka, witamina C chroni przed rakiem macicy, seler zapobiega rakowi prostaty, obfite posiłki sprzyjają powstawaniu raka, witamina B2 chroni przed rakiem przewodu pokarmowego, warzywa krzyżowe (wszelkie odmiany kapusty, brukselka, brokuły, kalafior) neutralizują toksyny środowiskowe, prawidłowa waga zmniejsza ryzyko raka, witamina A i betakaroten wzmacniają odporność na raka, niedostatek żelaza może wyzwalać raka, duże ilości płynów zapobiegają rakowi jelit.
Więcej w serwisie: