Trudny czas dla wrzodowców
Marzec jest dla osób z nadkwasotą najtrudniejszym okresem w roku. Dolegliwości możesz jednak uniknąć lub znacznie je złagodzić, jeśli będziesz przestrzegać kilku ważnych zasad.
Najważniejszą jest jedzenie posiłków co 3 godziny, o stałych porach (gdy żołądek wytwarza najwięcej kwasu solnego i enzymów trawiennych).
1. Lekkie, gotowane
2 razy dziennie jedz ciepły posiłek, np. zupę warzywną, ryby, drób gotowany na parze lub pieczony w rękawie. Odstaw dania tłuste, ostre, smażone, duszone.
2. Mniejsze porcje mięsa
Jeśli jesteś fanką mięsnych dań, wybieraj mielone klopsiki bez sosu i marynat. Ze względu na tłuszcz unikaj wieprzowiny i wołowiny, kiełbas i boczku.
3. Duszone owoce
Cukier w nich zawarty wzmaga nadkwasotę, wybieraj więc tylko owoce niesłodkie i niekwaśne, np. jabłka. Po południu jedz tylko ciepłe, duszone. Ogranicz cytrusy.
4. Napoje pod kontrolą
Soki rozcieńczaj pół na pół z wodą. Unikaj napojów gazowanych, gorących (czekolady, kawy i herbaty). Pij ciepłą wodę z plastrem cytryny (odkwasza).