Truskawki - dlaczego warto je jeść
Ze względu na swój kolor oraz kształt są uważane za symbol miłości i pożądania, a nawet traktowane jak afrodyzjak. Sezon na polskie truskawki w pełni, wykorzystaj to!
Są źródłem witamin i żelaza. Zawierają błonnik i enzymy ułatwiające trawienie. Oczyszczają organizm z toksyn i mają niewiele kalorii. Ciesz się nimi bez ograniczeń! Wyczarujesz z nich nie tylko desery czy przetwory, ale także najróżniejsze sałatki. Urozmaicisz nimi dania makaronowe, mięsne, a nawet pizzę!
Z makaronem
Wymieszaj w dużej misce ćwiartki oczyszczonych truskawek, zmiażdżony ząbek czosnku, chili, przekrojone na pół pomidorki, czarne oliwki i posiekane listki bazylii. Dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek. Następnie ugotuj makaron (np. kokardki) i polej go truskawkowo-pomidorowym sosem. Podawaj danie posypane płatkami parmezanu i kilkoma listkami bazylii.
W sałatce
Przygotuj sos. Do octu balsamicznego dodaj miód i szczyptę soli, a potem dokładnie wymieszaj. Roszponkę, truskawki i winogrona umyj i osusz. Truskawki pokrój w plasterki, gorgonzolę pokrusz palcami. Boczek usmaż na chrupko na suchej patelni. Na talerzu układaj roszponkę, truskawki, winogrona, ser i orzechy włoskie. Całość polej sosem. Na końcu, przed podaniem, posyp sałatkę chrupiącym boczkiem.
Na pizzy
Na cienkim placku ułóż krążki zeszklonej czerwonej cebuli, pokrojone w plasterki oliwki, połówki pomidorków koktajlowych, ćwiartki truskawek i plastry mozzarelli. Włóż pizzę do piekarnika na kilka minut, aż ser się zacznie topić. Podawaj posypaną rukolą.
23/2016 Na Żywo