Trzy koktajle na lepsze trawienie
Pij te koktajle jak najczęściej, a problemy z trawieniem znikną bez śladu.
Z buraka i jabłka
Najpierw ugotuj buraka i obierz go ze skórki. Pokrój na małe kawałki. Dodaj pokrojone jabłko ze skórką, kawałek startego na tarce imbiru i sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy. Dolej 1/2 szklanki wody. Całość zmiksuj. Jabłko jest bogate w pektyny, które wspomagają trawienie i regulują wypróżnienia. Burak pozytywnie wpływa na trawienie, bo usprawnia pracę wątroby i woreczka żółciowego.
Z jarmużu i awokado
4-5 suszonych śliwek mocz w ciepłej wodzie 2 godziny. Gdy będą miękkie, wrzuć do blendera. Dodaj garść liści jarmużu, miąższ z 1/2 dojrzałego awokado oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dolej 3/4 szklanki wody. Całość zblenduj. Awokado zmniejsza stany zapalne żołądka, a jarmuż chroni przed wrzodami żołądka i dwunastnicy.
Z selera naciowego i jagód
Łodygę selera naciowego i połowę jabłka pokrój na małe kawałki. Dodaj pół szklanki mrożonych jagód, łyżeczkę siemienia lnianego i szczyptę kardamonu. Dolej szklankę wody i zmiksuj. Seler naciowy pobudza produkcję żółci, reguluje wypróżnienia. Jagody natomiast pomagają przy biegunkach, neutralizują toksyny pokarmowe i uszczelniają błonę śluzową żołądka.
Zobacz również: