Trzy produkty na mocne kości
Dieta odgrywa ważną rolę w walce o mocne kości. Zobacz jakie produkty spożywać, aby uniknąć problemów z kośćmi.
Suszone figi
Zawierają cenny dla kości wapń i fosfor. W 100 g suszonych fig jest prawie tyle samo wapnia, co w szklance mleka. Wystarczy dodać 3-4 owoce do porannej owsianki albo namoczone wcześniej w wodzie figi rozsmarować na kromce pieczywa zamiast marmolady. Uwaga, biały nalot na suszonych figach nie oznacza pleśni. Jest to naturalnie wydzielający się cukier z owoców.
Jajka
Żółtko jajka to źródło witaminy D, która jest w niewielu produktach spożywczych. Witamina D jest ważna, ponieważ odpowiada za dobre przyswajanie wapnia przez organizm i zapobiega demineralizacji kości. Bez obaw możesz jeść dwa jajka dziennie, nawet jak masz wysoki cholesterol - nie podniosą go.
Żółty ser
Ma sporo łatwo przyswajalnego wapnia. W 100 g sera żółtego znajduje się osiem razy więcej wapnia niż w 100 g sera twarogowego. Jedz go jednak nie więcej niż dwa plasterki dziennie, a gdy chorujesz na miażdżycę, masz nadciśnienie albo wysoki cholesterol, wybieraj sery mające nie więcej niż 20 proc. tłuszczu i zjadaj tylko jeden plasterek dziennie.
Zobacz także: