Trzy produkty na mocne kości

Dieta odgrywa ważną rolę w walce o mocne kości. Zobacz jakie produkty spożywać, aby uniknąć problemów z kośćmi.

 W 100 g suszonych fig jest prawie tyle samo wapnia, co w szklance mleka
W 100 g suszonych fig jest prawie tyle samo wapnia, co w szklance mleka123RF/PICSEL

Suszone figi

Zawierają cenny dla kości wapń i fosfor. W 100 g suszonych fig jest prawie tyle samo wapnia, co w szklance mleka. Wystarczy dodać 3-4 owoce do porannej owsianki albo namoczone wcześniej w wodzie figi rozsmarować na kromce pieczywa zamiast marmolady. Uwaga, biały nalot na suszonych figach nie oznacza pleśni. Jest to naturalnie wydzielający się cukier z owoców.

Jajka

Jajka zawierają znaczne ilości żelaza i fosforu oraz dostarczają potasu, wapnia i magnezu
Jajka zawierają znaczne ilości żelaza i fosforu oraz dostarczają potasu, wapnia i magnezu123RF/PICSEL

Żółtko jajka to źródło witaminy D, która jest w niewielu produktach spożywczych. Witamina D jest ważna, ponieważ odpowiada za dobre przyswajanie wapnia przez organizm i zapobiega demineralizacji kości. Bez obaw możesz jeść dwa jajka dziennie, nawet jak masz wysoki cholesterol - nie podniosą go.

Ser żółty dostarcza sporo wapnia, jednak trzeba uważać, by nie spożywać go zbyt wiele.
Ser żółty dostarcza sporo wapnia, jednak trzeba uważać, by nie spożywać go zbyt wiele.123RF/PICSEL

Żółty ser

Ma sporo łatwo przyswajalnego wapnia. W 100 g sera żółtego znajduje się osiem razy więcej wapnia niż w 100 g sera twarogowego. Jedz go jednak nie więcej niż dwa plasterki dziennie, a gdy chorujesz na miażdżycę, masz nadciśnienie albo wysoki cholesterol, wybieraj sery mające nie więcej niż 20 proc. tłuszczu i zjadaj tylko jeden plasterek dziennie. 

Zobacz także:

Pszczele azyleStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas