Twarogi – komu służą i dlaczego?
Warto je polecić dbającym o linię, powinny być w diecie każdego.
Trudno wyobrazić sobie zdrową dietę bez twarogów. W najnowszej piramidzie żywienia twarogi zajmują czwarte miejsce (za aktywnością fizyczną, warzywami, owocami i produktami zbożowymi). Regularne spożywanie twarogów w umiarkowanych ilościach (50-75 g na dzień) stanowi cenne uzupełnienie diety każdego z nas.
Są ważne dla osób chorych na nowotwory. W ich przypadku konieczne jest zwiększenie ilości przyjmowanego białka potrzebnego do odnowy komórek, ponieważ zbyt niska jego ilość w diecie chorych sprzyja wyniszczaniu organizmu. O twarogach powinny także pamiętać osoby borykające się z nadciśnieniem - dostarczą niewiele sodu podnoszącego ciśnienie tętnicze krwi i dadzą składniki, które pomagają je obniżyć.
Twaróg chudy
Powinien znaleźć się w menu odchudzających się i cierpiących na dnę moczanową. Ten rodzaj twarogu ma sporo pełnowartościowego białka i na długo zaspokoi głód. Aby go strawić i przyswoić, organizm potrzebuje sporo energii. Czerpie ją m.in. z tkanki tłuszczowej. Zapobiega wieczornemu podjadaniu i ma niewiele puryn.
Twaróg półtłusty
Naleśniki oraz kanapki z półtłustym twarogiem warto polecić osobom w podeszłym wieku. Twarogi są tańsze od mięsa, a dadzą wiele składników pokarmowych (w tym tłuszcze), które stanowią porcję energii, dadzą kwas oleinowy, linolowy oraz linolenowy, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu, są niezbędne dla układu nerwowego, ułatwią przyswajanie witaminy A, D oraz E.
Twaróg tłusty
Powinni o nim pamiętać chorzy na nerki, bo zawiera nieco mniej białka. Chudy twaróg ma ok. 20 g białka w 100 g (tłusty - ok. 15 g). To ważne, bo przy chorych nerkach trzeba unikać nadmiaru białka w diecie. Jedzony z umiarem (nie więcej niż 30-40 g dziennie) nie obciąży nerek, syci i wzbogaca dietę w cenne składniki.
Fromage
Od czasu do czasu po serek formage powinny sięgać osoby cierpiące na niewydolność nerek, także dializowane, które mają zbyt wysoki poziom fosforu we krwi. Przy niewydolności nerek może dochodzić do upośledzenia wydalania fosforu - chore nerki tracą zdolność wydalania tego minerału. Jego nadmiar gromadzi się w organizmie, co może prowadzić do odwapnienia i osteoporozy. Dlatego ważne jest ograniczenie produktów bogatych w fosfor i wzbogacenie jadłospisu w produkty o mniejszej ilości fosforu, np. naturalny serek Fromage. Ma 123 mg fosforu w 100 g, podczas gdy chudy twaróg - dwukrotnie więcej.
Homogenizowany
Ten serek zaleca się osobom na diecie lekkostrawnej, rekonwalescentom, przy kłopotach z wątrobą i w chorobach jamy ustnej, gdy chory ma kłopoty z przełykaniem. Jest on lepszym źródłem wapnia niż produkty mięsne i pochodzenia roślinnego.
Mozzarella
Sałatka z mozzarellą to zdrowa przekąska dla osób aktywnych. Da nam białko, w skład którego wchodzi lizyna. Jej niedobór może powodować zmęczenie, brak koncentracji i rozdrażnienie. Mozzarellę najlepiej jeść z pieczywem.
Serek ziarnisty
Twarogi w kostce nie są przysmakiem maluchów. Wtedy warto podawać dziecku serki ziarniste typu cottage cheese. Ciekawa struktura i smak sprawiają, że nawet niejadki chętnie jedzą twaróg w takiej formie. Można go jeść na słodko z owocami lub z warzywami. Wzbogaci menu malucha w białko potrzebne do wzrostu oraz da wapń niezbędny dla zdrowych kości i zębów. Uwaga! Unikaj twarogów przy uczuleniu na białka mleka, np. kazeinę. Przy nietolerancji laktozy wybieraj twarożki bez laktozy.