Ulżyj sercu, udrożnij żyły i tętnice
Wolne od złogów żyły i naczynia krwionośne są niezbędne, by twój organizm mógł zdrowo funkcjonować.
Oczyszczanie krwioobiegu można przeprowadzić poprzez chelatacje, czyli specjalne kroplówki, które dostarczają do organizmu substancje rozpuszczające wapń w blaszkach miażdżycowych. Jednak równie skuteczne są preparaty pochodzenia naturalnego.
Rozsmakuj się w occie z jabłek!
Popularnym środkiem oczyszczającym naczynia krwionośne i żyły jest ocet jabłkowy. Można kupić gotowy produkt, ale lepiej zrobić go samemu, bo wtedy mamy pewność co do jego naturalnego pochodzenia. Trzeba zetrzeć na tarce sześć dużych jabłek i zalać je czterema litrami ciepłej wody, dodać półtorej szklanki cukru, odrobinę drożdży w kostce, kawałek skórki chleba razowego i całość zostawić w glinianym garnku na dziesięć dni. Potem odcedzić, znów dosypać szklankę cukru i odstawić na następne 40 dni. Uzyskany ocet trzeba przechowywać w ciemnej butelce w chłodnym miejscu. Jest on bogaty w wiele składników mineralnych, m.in. pektynę, która obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi i zapobiega miażdżycy, oraz witaminę E poprawiającą pracę serca. Ocet ten możemy spożywać bez umiaru, zatem jak najczęściej wlewajmy go do sałatek, dań mięsnych i sosów!
Z mocą czosnku oraz cytryny
Do oczyszczenia żył warto także zastosować nalewkę czosnkową. Otrzymasz ją, wyciskając do słoja trzysta gramów czosnku. Miazgę należy zalać szklaną spirytusu i dobrze wymieszać. Potem słoik wstawić do lodówki na dziesięć dni, wyjąć, odcedzić płyn i znów odstawić go na kolejne dwa dni. Dopiero po tym czasie nalewka jest gotowa. Trzy razy dziennie przed posiłkami zażywamy kilka jej kropli rozpuszczonych w łyżce mleka. Warto także zainteresować się cytrynową miksturą oczyszczającą. Aby ją przygotować, trzeba wycisnąć sok z pięciu cytryn, do dać taką samą ilość miodu i wycisnąć ząbki z trzech główek czosnku. Następnie całość wymieszać i wstawić do lodówki, gdzie powinna stać przez tydzień. Po tym czasie odcedzić płyn z kawałków czosnku i oczyszczająca mikstura gotowa. Ale nie stosujemy jej w dużych ilościach - na czczo codziennie przyjmujemy po jednej łyżce stołowej.
Agnieszka Pacuła