Reklama

Reklama

Upodobania zapisane w genach

Kawa czy herbata?

Jedni wolą kawę, inni herbatę. Dlaczego tak jest? Naukowcy z uniwersytetu w Illinois twierdzą, że to genetyczna predyspozycja do odczuwania goryczki sprawia, że bardziej nam pasuje jeden lub drugi napój.

Okazuje się, że ludzie najbardziej różnią się między sobą wrażliwością na smak gorzki. Jedni wyczuwają gorycz bardzo intensywnie, i ci są zatwardziałymi kawoszami, inni zaś - nie wykrywają jej wcale.

Najsilniej odczuwamy ją z tyłu języka. Ten sam gorzki produkt różne osoby postrzegają inaczej, bo geny odpowiedzialne za odczuwanie smaku gorzkiego występują w kilku wariantach.

Reklama

W zależności od tego który odziedziczyliśmy, możemy być szczególnie wyczuleni na gorzki smak, słabiej lub wcale.

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy