Uwaga na tatar z groźną bakterią. Nie spożywaj go pod żadnym pozorem
Oprac.: Łukasz Piątek
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne. W tatarze wołowym dostępnym w wielu sklepach wykryto o Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC). GIS apeluje do konsumentów, by nie spożywali produktu z partii objętej komunikatem.
Uwaga na tatar z bakterią powodującą zapalenia okrężnicy
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek tatara wołowego z określonej poniżej partii.
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Który tatar wycofano ze sprzedaży?
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 1032604
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu - czytamy na stronie GIS.
GIS apeluje do konsumentów, by nie spożywali produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem.
Zobacz również: GIS: Salmonella w mięsie. Biedronka ostrzega klientów