W zgodzie z naturą: Kasza bulgur i rukola

W leczeniu mogą nam pomóc naturalne składniki.

Rukola jest łatwo dostępna. Jest idealnym dodatkiem do kanapek. Świetnie pasuje do sałatek
Rukola jest łatwo dostępna. Jest idealnym dodatkiem do kanapek. Świetnie pasuje do sałatek123RF/PICSEL

Kasza bulgur

Dla zdrowia serca. Na polskich stołach pojawiła się stosunkowo niedawno. To kasza z pszenicy, znacznie wartościowsza niż manna lub kuskus.

Dostarcza dużo błonnika, a do tego jest bogatym źródłem pierwiastków dobrych dla serca: potasu, wapnia i magnezu. Pierwszy z nich obniża ciśnienie krwi, drugi reguluje częstotliwość skurczów serca i ułatwia obieg krwi, a trzeci rozszerza tętnice, chroni przed zatorami i  poprawia wchłanianie potasu oraz wapnia.

Rukola

Gwarantuje odporność. Obecna w jej zielonych liściach siarka działa bakteriobójczo, a  zatem przyspiesza walkę z infekcjami. Zresztą podnosi też odporność.

A to nie wszystko - rukola jest także źródłem substancji, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę i  choroby układu krążenia. Niestety jednak związki te są bardzo nietrwałe, szybko się utleniają, należy więc jeść jedynie mocno zielone, świeże i nieuszkodzone liście rukoli.

Zobacz także:

Rozmowa ze stomatologiemStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas