W zgodzie z naturą: Kasza bulgur i rukola
W leczeniu mogą nam pomóc naturalne składniki.
Kasza bulgur
Dla zdrowia serca. Na polskich stołach pojawiła się stosunkowo niedawno. To kasza z pszenicy, znacznie wartościowsza niż manna lub kuskus.
Dostarcza dużo błonnika, a do tego jest bogatym źródłem pierwiastków dobrych dla serca: potasu, wapnia i magnezu. Pierwszy z nich obniża ciśnienie krwi, drugi reguluje częstotliwość skurczów serca i ułatwia obieg krwi, a trzeci rozszerza tętnice, chroni przed zatorami i poprawia wchłanianie potasu oraz wapnia.
Rukola
Gwarantuje odporność. Obecna w jej zielonych liściach siarka działa bakteriobójczo, a zatem przyspiesza walkę z infekcjami. Zresztą podnosi też odporność.
A to nie wszystko - rukola jest także źródłem substancji, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę i choroby układu krążenia. Niestety jednak związki te są bardzo nietrwałe, szybko się utleniają, należy więc jeść jedynie mocno zielone, świeże i nieuszkodzone liście rukoli.
Zobacz także: