Reklama

Reklama

Warzywami zwalczaj... grzyby

Dzięki zmianom w diecie możesz się pożegnać z apatią, złym nastrojem, bólami głowy, brzucha i nawracającymi grzybicami.

Niby nic ci nie jest, a ciągle coś: boli cię głowa, masz wypryski, męczą cię na zmianę gazy, zaparcia i biegunki, dopadło cię zakażenie grzybiczne paznokci albo pochwy, do tego jesteś ciągle zmęczona... Brzmi znajomo? Możliwe, że zaatakowały cię grzyby candida albicans.

Ratuj bakterie, tęp grzyby

Ich obecność w organizmie nie jest niczym dziwnym - candida bytują w jelicie grubym człowieka, tak jak mikroflora bakteryjna. Tylko że nie są to dobrzy sąsiedzi. Grzyby są silniejsze, pasożytnicze i lubią się rozpleniać kosztem mikroflory. Ich rozwojowi sprzyja wszystko, co niszczy te tzw. "dobre bakterie", czyli antybiotyki i dieta uboga w błonnik. A żywią się cukrem! Jeśli więc odżywiasz się nieprawidłowo i przy byle infekcji zażywasz antybiotyk, twoja mikroflora marnieje. A z nią - układ odpornościowy. Grzybom w to graj! Rozmnażają się bez ograniczeń i "wylewają" z jelita grubego.

Reklama

Dzieje się tak, bo wydzielają toksyny, które niszczą błonę śluzową jelita. Otwierają sobie tym samym drogę do innych organów. Candida sieją spustoszenie najpierw w układzie pokarmowym - powodują zakłócenia w odżywianiu, wywołują alergie. Toksyny grzybów powodują dalsze uszkodzenia układu odpornościowego, a grzyby atakują kolejne narządy: płuca, zatoki, jamę ustną, układ nerwowy, cewkę moczową, narządy rodne... Schorzenia wywołane tymi grzybami określa się mianem kandydozy.

Odstaw cukier, ale nie tłuszcz

Jak się bronić? Przede wszystkim zapobiegać! Najlepiej na stałe zmienić nawyki żywieniowe, tak by stosować dietę przyjazną dla mikroflory bakteryjnej. Właśnie te dobre bakterie będą utrzymywać grzyby w ryzach. Mikroflora lubi żywność probiotyczną: kiszonki i wszelkie inne produkty fermentacji (od jogurtów i kefirów po pastę sojową miso).

Poprawisz swoją odporność i być może nie trzeba będzie więcej sięgać po antybiotyki. Jeśli zaś już dostrzegasz u siebie objawy zakażenia grzybami, wypróbuj dietę oczyszczającą. Stosuj ją przez minimum tydzień, a najlepiej - dwa. Odstaw cukier.

Owoce też! Dozwolone są cytryny, limonki, grejpfruty, jagody, śliwki. Wyeliminuj mleko i produkty mączne, bo zakłócają pracę jelit. Dieta powinna się opierać głównie na warzywach, zwłaszcza na marchwi, cukinii, pomidorach, burakach, koprze włoskim, szpinaku. Codziennie jedz por i czosnek - mają właściwości grzybobójcze i są pożywką dla mikroflory. Nie rezygnuj z tłuszczów, ale postaw na olej lniany lub oliwę. Zawierają kwasy omega-3, które wspomagają układ odpornościowy. Spożywaj je na surowo!

Joanna Pacuła

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje