Węglowodany? Nie dla każdego
Jakie węglowodany mogą jeść chorzy na cukrzycę?
Innym, często spotykanym błędem jest unikanie produktów zawierających węglowodany - z obawy przed zbyt dużym wzrostem stężenia glukozy we krwi. Węglowodany są bowiem składnikiem żywności, który w największym stopniu je podwyższa
Jednak pewna ilość węglowodanów jest potrzebna. Oczywiście należy unikać węglowodanów prostych, takich jak cukier czy miód i produktów do których są one dodane, np. słodyczy i słodkich napojów. Ale produkty zawierające węglowodany złożone są potrzebne w diecie również osobom z cukrzycą.
Ich ilość należy jednak uzgodnić z lekarzem lub dietetykiem, a także wybierać odpowiedni rodzaj tych produktów i jednorazowo nie jeść ich nadmiernej ilości. W ustaleniu wpływu określonej porcji różnego rodzaju produktów węglowodanowych na stężenie glukozy we krwi, pomocne jest badanie glukozy w ramach samokontroli.
Dużo węglowodanów złożonych zawierają m.in.:
Produkty zbożowe, które jednocześnie są bogate w błonnik, witaminy z grupy B, potas, magnez, cynk - najwięcej tych składników zawierają pełnoziarniste produkty zbożowe (czyli np. pieczywo ciemne, kasza gryczana, jęczmienna, ryż brązowy, naturalne płatki np. owsiane, jęczmienne, żytnie) i właśnie te produkty należy wybierać zamiast jasnego pieczywa, białego ryżu, drobnych kasz i potraw mącznych.
Suche nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, soja, soczewica. Są one także bogate w błonnik, witaminy, składniki mineralne i dodatkowo zawierają dużo flawonoidów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Tę listę zamykają ziemniaki.