Węglowodany - wróg czy przyjaciel?
Otaczają cię ze wszystkich stron. Węglowodany są najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu, ale spożywane w nadmiarze są przyczyną otyłości i cukrzycy. Jeść więc je, czy odstawić?
Są zdrowe i bardzo nam potrzebne, więc powinniśmy je jeść. Popularnym źródłem węglowodanów są zboża, ryż, kukurydza, groch, fasola, bób, soczewica, soja oraz ziemniaki i buraki cukrowe.
Jednak wiele z tych produktów spożywamy wyłącznie w formie oczyszczonej, czyli pozbawionej błonnika i innych składników, m.in. witamin z grupy B, wapnia, fosforu oraz żelaza. Składają się więc one praktycznie tylko z cukrów prostych. I w takiej postaci przynoszą nam więcej szkody niż pożytku.
Węglowodany oczyszczone najczęściej spotyka się w tzw. białych produktach: pieczywie, ciastach, makaronie, ryżu, płatkach kukurydzianych. Są także w syropach i napojach gazowanych. Po ich spożyciu poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta. Jeśli nie zostanie natychmiast spalony (np. w trakcie wysiłku fizycznego), organizm wytworzy sporo insuliny. Wówczas trzustka (i tak bardzo obciążona) przetransportuje ją do komórek, gdzie zostanie zamieniona w tłuszcz.
Co robić?
Nie powinniśmy jednak całkowicie pozbawiać się węglowodanów, bo przecież są podstawowym źródłem energii. Co więc robić? – Nie rezygnujmy z nich, ale nauczmy się osiągnąć równowagę w ich spożywaniu – mówi Joanna Brzezińska, ekspert Spersonalizowanego Programu Zarządzania Wagą. – Wystarczy w codziennej diecie stosować zamienniki i zwiększyć aktywność fizyczną. Pojawiły się też preparaty, które ograniczają ich wchłanianie z posiłków.
Zamień, a będziesz zdrowsza
Zapomnij o białym makaronie. Do rosołu czy spaghetti używaj pełnoziarnistego lub razowego. Ryż biały zamień na basmati lub pełnoziarnisty. Postaraj się ograniczyć ziemniaki lub potraktuj je jak dodatek do warzyw. Białe pieczywo: chleb i bułki, zastąp chlebem razowym, najlepiej produkowanym na naturalnym zakwasie. Postaraj się, aby twoje kanapki były przyrządzane z większą ilością warzyw, twarogów i wędlin. Wróć do kasz: gryczanej, perłowej i jęczmiennej.
JOG
Tele tydzień 23/2011