Więcej witamin dzięki kiełkom
Możesz je wyhodować u siebie w domu i są dostępne przez cały rok. Zobacz, dlaczego warto jeść kiełki.
Ich enzymy rozbijają jedzenie na maleńkie, łatwo przyswajalne cząsteczki. To sprawia, że posiłek lepiej się wchłania. Same kiełki są też bogatym źródłem składników pokarmowych. Dzięki zawartej w nich dużej ilości witaminy C wzmocnisz odporność i unikniesz wiosennych infekcji.
Garść kiełków jedz na surowo do dań mięsnych około trzy razy w tygodniu. Używaj ich zamiast surówki lub stosuj jako dodatek do sałatek. Dodawaj je do dań ciężkostrawnych. Mogą to być kiełki słonecznika, rzodkiewki, brokułu, rzeżuchy.
Uwaga, wszystkie kiełki przed zjedzeniem należy dokładnie wypłukać, zaś kiełki soi, ciecierzycy, fasoli, pszenicy oraz kukurydzy trzeba przed jedzeniem poddusić albo ugotować.
Zobacz także: