Wiosenna regeneracja wątroby

Jeśli o nią zadbasz, odwdzięczy się z nawiązką. Szybko odzyskasz energię i życiowy wigor.

Odpowiednia dieta zminimalizuje ryzyko chorób wątroby. W menu nie żałuj sobie warzyw, ryb i chudego mięsa
Odpowiednia dieta zminimalizuje ryzyko chorób wątroby. W menu nie żałuj sobie warzyw, ryb i chudego mięsa123RF/PICSEL

Fatalnie sypiasz i źle wyglądasz? Masz podły humor? Mogą to być przemijające symptomy wiosennego przemęczenia, ale też... pierwsze sygnały niedomagania ze strony wątroby. Są one znacznie częstsze niż nam się wydaje. W pełnieniu ważnych życiowych funkcji - detoksykacji, zarządzaniu procesami metabolicznymi - przeszkadzają jej infekcje, niewłaściwa dieta, nadużywanie leków i alkoholu. Efektem bywa stłuszczenie wątroby i jej postępująca niewydolność. Czemu fosfolipidy? We wszystkich rodzajach uszkodzeń wątroby dochodzi do powstania ubytków fosfolipidowych w błonach jej komórek, zwanych hepatocytami.

Czemu taka ważna?

Wątroba to unikalna, naturalna oczyszczalnia szkodliwych produktów przemiany materii: magazynuje, przetwarza, odtruwa. Syntetyzuje cholesterol i trójglicerydy. Wytwarza czynniki krzepnięcia krwi. Przekształca węglowodany w glukozę, a jej nadmiar magazynuje w postaci glikogenu lub tłuszczu. Pomaga regulować we krwi ilość hormonów. Wydziela żółć potrzebną do trawienia tłuszczów, niektóre enzymy i białka.

Czym są fosfolipidy?

To budulcowe "cegiełki" błon komórkowych wątroby. Tworzą rodzaj półpłynnej macierzy, w której zanurzone są białka i tłuszcze. Uczestniczą w transporcie wszelkich substancji do środka i na zewnątrz hepatocytów. Najważniejsza z nich jest fosfatydylocholina bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Jakie zadania pełni? Hamuje procesy włóknienia wątroby, nie dopuszczając do marskości miąższu. Podtrzymuje jej życiowe funkcje - to właśnie dzięki fosfatydylocholinie mogą powstawać nowe, zdrowe hepatocyty. Ułatwia pracę osłabionej chorobą "oczyszczalni": np. po przejściu żółtaczki zakaźnej. Kiedy dochodzi do uszkodzeń błon fosfolipidowych, hepatocyty nie mogą już skutecznie odtruwać organizmu i czuwać nad prawidłowym przebiegiem procesów metabolicznych.

Fosfolipidy czerpać można z pożywienia. Zawierają je np. nasiona soi. Jednak w stanach chorobowych ich ilość w jedzeniu jest do regeneracji wątroby niewystarczająca. Warto wtedy dostarczać je w postaci suplementu. Przedostawszy się do wątroby, wbudowują się one w błony hepatocytów, uzupełniając ich ubytki, i zapewniają szybszą regenerację komórek. Fosfatydylocholina to również pokarm dla nerwów, poprawiający pamięć i zdolność koncentracji. Jest nośnikiem choliny, zaliczanej do grupy witamin B. Chroni nas przed miażdżycą, udarem mózgu i zawałem.

Wątrobowe menu

Odchudzić się z nagromadzonego tłuszczu pomogą wątrobie lekkie i nieprzetworzone posiłki. Rzeczą najważniejszą jest odstawienie zwierzęcych tłuszczów: smalcu, masła i śmietany. Nie wolno spożywać smażonych mięs i kiełbas, a szczególnie fast foodów. W ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby dozwolone jest pieczywo jasne, a wykluczone razowe.

Zaś w chorobie stłuszczeniowej zaleca się pieczywo pełnoziarniste (jasne może zaszkodzić). Nie wolno pić alkoholu, nawet niskoprocentowego, spożywać deserów z jego dodatkiem. Zachować trzeba ostrożność przy zażywaniu preparatów leczniczych, w tym także ziołowych.

Ułatwimy wątrobie regenerację, jedząc gotowane warzywa, chude mięso i ryby. Zastępując pełnostłusty nabiał jogurtem i chudym serem. Dozwolone są natomiast tłuszcze roślinne, np. olej rzepakowy i sojowy. Posiłki w ilości 5-6 dziennie powinny być niewielkie, gdyż takie są łatwiejsze do strawienia.

Nie lekceważ objawów

Chora wątroba może powodować przeróżne dolegliwości. Jeśli zauważasz u siebie, choćby dwa z nich, zgłoś się do lekarza rodzinnego po poradę. Oto najczęstsze sygnały niedomagania: zażółcenie skóry lub białek oczu, uporczywe swędzenie skóry, ciemny mocz, jasne lub czarne stolce, nudności, wymioty, biegunka, utrata apetytu, chudnięcie, złe samopoczucie, gorączka, zmęczenie, wzdęcie brzucha i obrzęk w kostkach, ból brzucha u góry po prawej stronie, anemia, skłonność do siniaków lub nadmiernych krwawień, senność, drażliwość, depresja, u pań - zaburzenia miesiączkowania.

Najważniejsze enzymy

Na uszkodzenie hepatocytów wskazują podwyższone wartości enzymów wątrobowych ALT (aminotransferazy alaninowej) i AST (aminotransferazy asparaginowej). Najwyższe ich poziomy obserwuje się u pacjentów z wirusowym zapaleniem wątroby. Wzrost ALP (fosfatazy zasadowej) może świadczyć o żółtaczce mechanicznej, zapaleniu, raku lub uszkodzeniu toksycznym wątroby. Za zwiększenie poziomu GGTP (gamma glutamylotransferazy) odpowiedzialny jest zastój żółci, leki i nadużywanie alkoholu.

Więcej w serwisie:

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas