Witamina szkodzi?
Leczenie samemu, zwłaszcza przy pomocy witamin w ostatnich latach stało się codziennością. Ale nie wolno zapominać, że autoterapia może w sobie zawierać wiele niebezpieczeństw.
Według specjalistów do spraw żywienia niekontrolowane przez fachowców spożycie witamin może doprowadzić do przedawkowania, co nieraz może doprowadzić nawet do tragedii!
Witamina A
Rozpuszcza się w tłuszczu więc nie wydzieli się z moczem. Niepotrzebna ilość magazynuje się w organizmie i może być trująca dla człowieka, jeżeli przedawkowanie osiągnie 10-20-krotność. Proponowana dzienna ilość tej witaminy nie przekracza ok. jednego mg.
Beta-caroten (jest to wariant witaminy A)
Dzienna dawka 2,4 mg, natomiast przy zwiększeniu tej ilości do organizmu może spowodować zżółknienie skóry.
Witamina B6
Jeśli podwyższamy dzienną dawkę nad 1,8 mg, może nastąpić "awaria" w funkcjach systemu nerwowego.
Witamina C
Ilość zalecana nie przekracza 75 mg dziennie. Przedawkowanie może spowodować biegunkę i sprzyja stworzeniu się kamienia nerkowego.
Witamina D
Dozwolona dzienna dawka nie większa, niż 5 mikrogram (uwaga: nie mg !). W przypadku przedawkowania podwyższa się poziom wapnia we krwi i może nastąpić deformacja kości.
Witamina E
Dzienne zapotrzebowanie maksymalnie 5 mg. W następstwie przedawkowania występują bóle mięśni oraz zaburzenia w systemie trawienia.
Kwas nikotynowy
Też należy do witamin. 50-ciokrotne przedawkowanie obciąża krążenie krwi, występuje zaczerwienienie skóry, co jest wysoce niewskazane.
Gdy spożywamy preparaty witaminowe, niezbędna jest kalkulacja dziennych dawek nie tylko witamin w tabletkach i tym podobnych produktach "fabrycznych" ale również witamin zawartych w... naszych naturalnych produktach. A o nich zdajemy się zapominać, faszerując organizm pigułkami "na wszystko".
Oto przegląd naturalnych witamin
Witamina A - masło, marchewka, szpinak.
Witamina B6 - wątroba, drożdże, mięsa, otręby i kiełki pszenn.
Witamina C - pomarańcze, brukselka, kalafior, pietruszka, owoce, zieleniny, wątróbka.
Witamina D - śledzie, żółtko jaja, sardynk.
Witamina E - kiełki pszeniczne, orzechy, soja, chmiel, sałata