Witaminowe ABC. Czego może ci brakować zimą?
Po czym poznać, że brakuje nam konkretnej witaminy i jak uzupełnić jej brak?
Gdy mamy za mało witaminy A, spada odporność organizmu, częściej łapiemy infekcje, pogarsza się widzenie po zmroku, a także kondycja paznokci, włosów i skóry. Do diety warto włączyć kolorowe warzywa i owoce (marchewkę, paprykę, natkę pietruszki, morele, owoce kaki) z łyżeczką oleju lub oliwy.
Witaminy z grupy B. Za ich niedobór może odpowiadać wiele czynników: nadużywanie alkoholu, restrykcyjne diety, np. bezmięsne, przyjmowanie leków (np. zmniejszających wydzielanie soku żołądkowego). Gdy witamin z grupy B mamy za mało, odczuwamy niepokój, rozdrażnienie, mamy kłopoty ze snem, możemy odczuwać kurczliwość mięśni. Gdzie ich szukać? W produktach zbożowych: pieczywie, płatkach, kaszach, makaronach oraz mięsie i bananach.
Niedobór wit. C organizm sygnalizuje spadkiem odporności, kłopotami z koncentracją, brakiem energii, wiotczeniem skóry. Wit. C znajdziesz w owocach dzikiej róży, pigwie, cytrusach (by pozbyć się z ich skórki chemii, trzeba je moczyć najpierw w wodzie z octem i solą, potem w wodzie z sodą).
Witamina D. Sucha i blada skóra, problemy ze zrzuceniem wagi to oznaki braku wit. D. Jesienią i zimą trzeba ją przyjmować. W aptece pytaj o witaminę D, która jest lekiem, a nie suplementem diety.