Wybierz swoją wodę mineralną
Jaką wodę wybrać - mineralną, źródlaną, z gazem czy bez?
Są różne rodzaje wód, a wśród nich źródlane i mineralne. Pierwsze mają niewiele składników mineralnych (200-500 mg w litrze). Poleca się je dzieciom do 3 roku życia, alergikom, osobom cierpiącym na przewlekłą niewydolność nerek i nadciśnienie.
Wody mineralne (te średnio i wysoko zmineralizowane) mają powyżej 500 mg składników mineralnych w litrze. Warto je pić podczas upałów i przy wysiłku fizycznym, gdy wraz z potem tracimy dużo składników mineralnych.
Niegazowane będą dobre dla tych, którym dokuczają wzdęcia oraz pacjentom na diecie lekkostrawnej. Gazowane wody stymulują apetyt. Dla uregulowania perystaltyki jelit wybierz wodę ze sporą zawartością siarczanów oraz magnezu.
Woda z miętą
Z plasterkiem cytryny, limonki, ogórka, z truskawkami lub malinami doskonale ugasi pragnienie. Taki napój jest też zdrowszy od wody smakowej (ze sztucznymi słodzikami). Zwykła niegazowana woda z odrobiną miodu oraz soku z cytryny wypijana rano na czczo, pomoże uporać się z zaparciami.
Gazowana
Gazowana woda mineralna zaostrzy apetyt niejadkom, ma też bardziej wyrazisty smak. Warto też pamiętać, że wody gazowane dłużej zachowują świeżość, bo dwutlenek węgla ma działanie bakteriobójcze.
Źródlana
Nisko zmineralizowana, niegazowana (o zawartości składników mineralnych 200-500 mg na litr wody) jest najlepsza do przygotowania posiłków (kaszek, zupek, kisieli i galaretek) dla maluchów.
To ważne bo niemowlaki i dzieci do 3 roku życia nie potrzebują tak dużo składników mineralnych, jak starsze dzieci. Przy kłopotach z trawieniem pij wody niegazowane - zawarty w wodzie dwutlenek węgla może powodować rozpychanie jelit, dyskomfort w jamie brzusznej i wzdęcia.
Woda jodowana
Zawiera 150 mikrogramów jodu w litrze posłuży przyszłym mamom. Pijana regularnie małymi porcjami przez cały dzień pomaga wzbogacić w jod menu kobiet w ciąży, karmiących naturalnie i starszych dzieci.
Ten zaś poprawia metabolizm, zwiększa odporność organizmu, a także wspomaga układ nerwowy, warunkuje prawidłowy rozwój dziecka (zarówno fizyczny, jak i umysłowy). Woda przeznaczona do picia i rozcieńczania soków owocowych powinna być średnio zmineralizowana i lekko gazowana.