Wykorzystaj sezon szparagów
Wraz z wiosną zawitały na stragany. Nie omijaj ich szerokim łukiem, a twoje zdrowie na tym zyska.
Pełna nazwa tego warzywa brzmi: szparag lekarski. I nie ma w tym przesady! Jest skarbnicą witamin i minerałów, wzmacnia odporność, wspomaga pracę serca, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i osteoporozę. Poprawia krzepliwość krwi.
Wyjątkowy specjał
Szparagi wybieraj jędrne. Białe raczej grubsze, bo trzeba je obierać. Sprawdź czy nie są u dołu przesuszone - takich unikaj - są nieświeże. Twarde końcówki obetnij. Gotuj w osolonym wrzątku, najlepiej w wysokim garnku, pod przykryciem, ustawione pionowo główkami do góry; białe ok. 12-15 min, zielone ok. 8-10 min (można je też dusić na patelni).
Prawie dla każdego
Posłużą każdemu, poza chorymi na dnę moczanową, bo warzywa te zawierają puryny, które powodują gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie.