Wypróbuj kurację za grosik. Chroni przed nowotworami
Sama zrób kiszoną kapustę! Potrzebujesz 5 kg kapusty, 1,5 kg marchwi, 10 dag soli, łyżkę kminku lub ziela angielskiego oraz kilka słoików typu weck – z gumką i sprężynką.
Jak przygotować?
Kapustę poszatkuj, a marchew zetrzyj na tarce jarzynowej z grubymi oczkami. Przekładaj warstwami do dużej miski i przesypuj odmierzoną solą. Następnie wymieszaj i pozostaw na godzinę, by kapusta zmiękła i puściła sok.
W tym czasie wyparz słoiki i wytrzyj pokrywki. Raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszaj. Bierz warzywa w garść i odciskaj w rękach, aż do ostatniej kropli, wkładaj do słoika i dokładnie ubijaj drewnianym tłuczkiem. Nadmiar soku wylewaj. Sekret dobrze ukiszonej kapusty tkwi w dokładnym jej ubiciu.
Napełnione słoiki zakręć. Każdy słoik włóż do plastikowego woreczka, bo podczas kiszenia wydobywa się w nich sok. Woreczek ochroni półki przed zabrudzeniem.
Kapusta już po 2-3 tygodniach nadaje się do jedzenia. Teraz, zimą, jedz 2-3 łyżki dziennie.