Wzmacniamy odporność

To, czy mamy silny czy słabszy system odpornościowy, zależy przede wszystkim od genów.

Jesień to czas przeziębień i obniżonej odporności
Jesień to czas przeziębień i obniżonej odporności123RF/PICSEL

Jeśli rodzice byli zdrowi, to i my z reguły jesteśmy odporni na różnego rodzaju infekcje. Coraz częściej jednak powodem niskiej odporności stają się nagromadzone w organizmie duże ilości toksyn.

Spowodowane jest to m.in. przyjmowaniem przez wiele lat leków, zanieczyszczeniem powietrza, a także stresującym trybem życia.

Jak możemy oczyścić z nich organizm i wzmocnić odporność?

Jeżówka purpurowa

Najważniejszym zadaniem tej rośliny jest wspieranie i wzmacnianie układu odpornościowego. Jeżówka działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Stosuje się ją w formie nalewek, soków, naparów z ziela lub korzenia.

Jak stosować?

Od września do stycznia pijmy jedną filiżankę naparu z tej rośliny dziennie: łyżkę stołową zalejmy szklanką wrzącej wody i wystudźmy pod przykryciem.

Do letniego naparu dodajmy łyżeczkę miodu i wypijmy między posiłkami. Można także stosować gotowy preparat apteczny w kroplach.

Uwaga! Jeżówka nie jest wskazana dla osób po przeszczepach, chorych na układowy toczeń rumieniowy, stwardnienie rozsiane, gruźlicę, białaczkę, a także choroby wątroby.

Nalewka tybetańska

Nie tylko na odporność, ale i na długowieczność. Pozwala na długo zapomnieć o chorobach. Ze względu na obecność alkoholu nie podawajmy jej dzieciom. Kurację stosujmy nie częściej niż raz na 5 lat.

Jak przygotować?

350 g czosnku obieramy i drobno siekamy nożem ceramicznym. Przekładamy do słoika i zalewamy spirytusem 95% (300 ml). Zostawiamy w chłodnym, ciemnym miejscu na 10 dni. Wyciskamy sok przez gazę i odstawiamy na 3-4 dni.

Pijemy 3 razy dziennie 15 minut przed posiłkiem z niewielką ilością jogurtu, kefiru lub ciepłego mleka.

Jak dawkować?

Pierwszy dzień: 1 kropla rano, 2 krople w południe, 3 krople wieczorem, drugi dzień: 4 krople rano, 5 kropli w południe, 6 kropli wieczorem, trzeci dzień: 6 kropli rano, 7 kropli w południe, 8 kropli wieczorem.

Każdego dnia zwiększamy ilość o 1 kroplę, aż dojdziemy do 11 dnia. Od tego momentu pijemy po 25 kropli 3 razy dziennie do ukończenia całej nalewki.

Napój z ziaren owsa

To zboże jest bogatym źródłem witamin z grupy B i E oraz minerałów m.in. żelaza, wapnia, miedzi. Przyrządzony z ziaren owsa napój zapobiega częstym przeziębieniom. Można go podawać nawet małym dzieciom.

Jak stosować?

Szklankę nieoczyszczonego owsa, wypłuczmy i zalejmy 5 szklankami przegotowanej, ciepłej wody. Gotujmy na małym ogniu przez 5 minut.

Pijmy 3 razy dziennie, na godzinę przed jedzeniem po jednej szklance.

Akupresura

To stara, sprawdzona metoda manualna. Przez ucisk na określone punkty na ciele oddziałuje się na różne narządy i radzi sobie z wieloma dolegliwościami.

Jak i gdzie uciskać?

Aby wzmocnić organizm i uchronić go przed częstymi infekcjami jesienią i zimą, kilka razy dziennie uciskajmy 20-30 razy czubek palca serdecznego lewej dłoni. Tu znajduje się bowiem strefa odpowiadająca za pracę grasicy.

Pobudzając ten punkt, wpływamy na jej poprawne funkcjonowanie, co z kolei wyraźnie podnosi sprawność naszego systemu immunologicznego.

Aloes

Właściwości uodparniające zawdzięcza temu, że oczyszcza organizm z toksyn. Wymiata konserwanty, sztuczne barwniki, pestycydy, metale ciężkie, pozostałości po lekach.

Miąższ aloesowy nie wypłukuje z organizmu minerałów i witamin.

Jak przygotować?

Ważne jest, aby używać aloesu pozbawionego skóry, gdyż spożywanie go razem z nią może powodować biegunkę. Kupując gotowy preparat, zapytajmy o to sprzedawcę.

Możemy też, mając co najmniej 4-letnią roślinę na okiennym parapecie, każdego dnia wydrążyć z niej łyżkę stołową miąższu i spożywać go na czczo 15 minut przed śniadaniem. Najkorzystniej działa na osoby z grupą krwi A.

38/2014 Rewia

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas