Wzmacniamy odporność
To, czy mamy silny czy słabszy system odpornościowy, zależy przede wszystkim od genów.
Jeśli rodzice byli zdrowi, to i my z reguły jesteśmy odporni na różnego rodzaju infekcje. Coraz częściej jednak powodem niskiej odporności stają się nagromadzone w organizmie duże ilości toksyn.
Spowodowane jest to m.in. przyjmowaniem przez wiele lat leków, zanieczyszczeniem powietrza, a także stresującym trybem życia.
Jak możemy oczyścić z nich organizm i wzmocnić odporność?
Jeżówka purpurowa
Najważniejszym zadaniem tej rośliny jest wspieranie i wzmacnianie układu odpornościowego. Jeżówka działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Stosuje się ją w formie nalewek, soków, naparów z ziela lub korzenia.
Jak stosować?
Od września do stycznia pijmy jedną filiżankę naparu z tej rośliny dziennie: łyżkę stołową zalejmy szklanką wrzącej wody i wystudźmy pod przykryciem.
Do letniego naparu dodajmy łyżeczkę miodu i wypijmy między posiłkami. Można także stosować gotowy preparat apteczny w kroplach.
Uwaga! Jeżówka nie jest wskazana dla osób po przeszczepach, chorych na układowy toczeń rumieniowy, stwardnienie rozsiane, gruźlicę, białaczkę, a także choroby wątroby.
Nalewka tybetańska
Nie tylko na odporność, ale i na długowieczność. Pozwala na długo zapomnieć o chorobach. Ze względu na obecność alkoholu nie podawajmy jej dzieciom. Kurację stosujmy nie częściej niż raz na 5 lat.
Jak przygotować?
350 g czosnku obieramy i drobno siekamy nożem ceramicznym. Przekładamy do słoika i zalewamy spirytusem 95% (300 ml). Zostawiamy w chłodnym, ciemnym miejscu na 10 dni. Wyciskamy sok przez gazę i odstawiamy na 3-4 dni.
Pijemy 3 razy dziennie 15 minut przed posiłkiem z niewielką ilością jogurtu, kefiru lub ciepłego mleka.
Jak dawkować?
Pierwszy dzień: 1 kropla rano, 2 krople w południe, 3 krople wieczorem, drugi dzień: 4 krople rano, 5 kropli w południe, 6 kropli wieczorem, trzeci dzień: 6 kropli rano, 7 kropli w południe, 8 kropli wieczorem.
Każdego dnia zwiększamy ilość o 1 kroplę, aż dojdziemy do 11 dnia. Od tego momentu pijemy po 25 kropli 3 razy dziennie do ukończenia całej nalewki.
Napój z ziaren owsa
To zboże jest bogatym źródłem witamin z grupy B i E oraz minerałów m.in. żelaza, wapnia, miedzi. Przyrządzony z ziaren owsa napój zapobiega częstym przeziębieniom. Można go podawać nawet małym dzieciom.
Jak stosować?
Szklankę nieoczyszczonego owsa, wypłuczmy i zalejmy 5 szklankami przegotowanej, ciepłej wody. Gotujmy na małym ogniu przez 5 minut.
Pijmy 3 razy dziennie, na godzinę przed jedzeniem po jednej szklance.
Akupresura
To stara, sprawdzona metoda manualna. Przez ucisk na określone punkty na ciele oddziałuje się na różne narządy i radzi sobie z wieloma dolegliwościami.
Jak i gdzie uciskać?
Aby wzmocnić organizm i uchronić go przed częstymi infekcjami jesienią i zimą, kilka razy dziennie uciskajmy 20-30 razy czubek palca serdecznego lewej dłoni. Tu znajduje się bowiem strefa odpowiadająca za pracę grasicy.
Pobudzając ten punkt, wpływamy na jej poprawne funkcjonowanie, co z kolei wyraźnie podnosi sprawność naszego systemu immunologicznego.
Aloes
Właściwości uodparniające zawdzięcza temu, że oczyszcza organizm z toksyn. Wymiata konserwanty, sztuczne barwniki, pestycydy, metale ciężkie, pozostałości po lekach.
Miąższ aloesowy nie wypłukuje z organizmu minerałów i witamin.
Jak przygotować?
Ważne jest, aby używać aloesu pozbawionego skóry, gdyż spożywanie go razem z nią może powodować biegunkę. Kupując gotowy preparat, zapytajmy o to sprzedawcę.
Możemy też, mając co najmniej 4-letnią roślinę na okiennym parapecie, każdego dnia wydrążyć z niej łyżkę stołową miąższu i spożywać go na czczo 15 minut przed śniadaniem. Najkorzystniej działa na osoby z grupą krwi A.
38/2014 Rewia