Wzmocnij szkliwo

Z ​upływem czasu nasze szkliwo staje się coraz słabsze, cieńsze i bardziej wrażliwe. Nie bez znaczenia jest dieta, która może osłabiać lub wzmocnić szkliwo. Dużą rolę odgrywa również higiena zębów.

Ślina chroni szkliwo. Aby było jej więcej, warto po posiłku żuć gumę
Ślina chroni szkliwo. Aby było jej więcej, warto po posiłku żuć gumę123RF/PICSEL

Jeśli chcesz cieszyć się mocnym szkliwem jak najdłużej, musisz pamiętać o kilku zasadach. Czynnikiem niszczącym szkliwo są m.in. kwasy, które znajdują się w owocach i sokach. Zębom nie służy także wino, napoje gazowane, mocna kawa i herbata.

Szkliwo wzmocni odpowiednia dieta bogata w wapń oraz witamina D. Miękka szczoteczka, którą podczas starannego mycia należy robić ruch wymiatający od strony dziąseł - ma ogromny wpływ na kondycję zębów. Ważna jest także kolejność podczas pielęgnacji. Jeśli jesz owoce, staraj się to robić podczas głównego posiłku, nie zaś po nim.

Po zjedzeniu pomarańczy lub jabłka nie myj zębów pastą przez godzinę, wystarczy wypłukać usta wodą. Ślina chroni szkliwo. Aby było jej więcej, warto po posiłku żuć gumę.

Miękka szczoteczka - zniszczone szkliwo bywa powodem nadwrażliwości zębów, sprawia ból. Dlatego używaj tylko miękkiej szczoteczki do zębów i łagodnej pasty. Zaprzyjaźnij się z płynem do płukania ust. Co pół roku odwiedź stomatologa, który może zalecić preparat działający jak szkliwo w płynie, który sprzyja reminalizacji szkliwa.

Nabiał i witamina D - niezbędnym budulcem zębów jest wapń. By wchłaniał się z pokarmów, potrzebna jest witamina D, o którą łatwo latem. Dobrze przyswajalnym źródłem wapnia jest nabiał: mleko, jogurty, sery. Witaminę D znajdziesz w rybach i żółtkach jaj. Da ci ją też Słońce.

Guma do żucia bez cukru - nasza ślina w naturalny sposób zabezpiecza szkliwo zębów przed uszkodzeniem i chorobotwórczymi bakteriami. Zawiera wapń i fosfor, które są ważne dla zębów. Aby śliny było więcej, warto żuć po każdym posiłku gumę, ale koniecznie bez dodatku cukru!

Tego unikaj! - wszelkie kolorowe napoje, słodycze oraz zawarte w nich związki kwasowe i cukier prowadzą do trwałego uszkodzenia szkliwa. Zęby są także podatne na sztuczne barwniki obecne w słodkich napojach. Zawsze po nich wypłucz zęby.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas