Z domowej apteki: arbuz i perz
Naturalne składniki mogą pomóc w walce z chorobą.
Arbuz - chroni przed rakiem
Jest soczysty, słodki i niskokaloryczny, a to wcale nie jedyne jego zalety. W miąższu arbuza kryje się likopen, który zwalcza wolne rodniki, a więc zapobiega nowotworom i powstrzymuje ich rozwój. Badania kliniczne potwierdzają, że składnik ten zabezpiecza także przed chorobami serca, ogranicza m.in. ryzyko zawału. Aby jednak zachować likopenu jak najwięcej, przechowuj arbuzy w temperaturze pokojowej.
Perz - pobudza pracę nerek
Kłącze tego ziela od dawna wykorzystywano do uśmierzania bólu i łagodzenia stanów zapalnych. Jego lecznicze działanie jest zasługą obecnych w perzu cennych polisacharydów i olejków eterycznych. Roślina działa też moczopędnie - uzdrawiające właściwości ma wywar z kłącza. Dwie łyżeczki gotuj na wolnym ogniu ok. 10 min ze szklanką wody, pij trzy razy dziennie. Dawniej używano też podgrzanych nasion perzu do okładów na brzuch. Zabieg miał łagodzić objawy wrzodów żołądka.
Zobacz także: