Zapalenie pęcherza. Co robić?
Ziołowe nasiadówki, nagrzewania oraz picie wody i soku z żurawiny skutecznie pomogą uporać się z tą kłopotliwą infekcją.
Gdy często chodzisz do toalety, bo czujesz silne parcie na pęcherz, a oddawaniu moczu towarzyszy pieczenie, szczypanie a nawet pojawia się ból u dołu brzucha, to znaczy, że masz zapalenia pęcherza. W początkowej fazie infekcji dolegliwości możesz opanować domowymi sposobami. Uwaga! Wizyta u lekarza jest konieczna, gdy w moczu pojawia się krew, dokucza ból w lędźwiach, zaczniesz gorączkować.
Pierwsze 5-7 dni
- W ciągu godziny wypijaj dwie szklanki wody z cytryną. Woda pomoże wypłukać bakterie z dróg moczowych, a witamina C zawarta w cytrynie hamuje ich namnażanie i działa przeciwzapalnie.
- Ogrzewaj dolną część pleców i okolice podbrzusza. Możesz przykładać elektryczną poduszkę lub termofor wypełniony ciepłą wodą albo owiń się kocem od pasa w dół. Ciepło działa przeciwbólowo, powoduje, że drogi moczowe rozszerzają się, a to ułatwi opróżnianie pęcherza.
- Pij napar z korzenia lubczyku. Łyżkę korzeni zalej szklanką wrzątku. Parz 15 minut pod przykryciem, odstaw na 10 minut i przecedź. Pij po pół szklanki 2 razy dziennie.
- Rano i wieczorem rób ziołową nasiadówkę. Wymieszaj po łyżce rumianku, dziurawca i krwawnika i zalej litrem wrzątku. Parz pod przykryciem ok. 15 minut, przecedź. Wlej napar do dużej miski z ciepłą wodą i usiądź w niej na 15 minut. Po nasiadówce okryj się kocem.
- Nie pij kawy ani mocnej czarnej herbaty oraz alkoholu. Działają drażniąco na ścianki pęcherza. Pobudzają też mięśnie pęcherza, zwiększając parcie.
Kolejne dni
- Wypijaj ok. 2 litrów wody dziennie. Najlepiej, żeby była to niegazowana woda mineralna. Może również być kranówka, ale koniecznie przegotowana. Dla poprawy jej smaku warto dodać żurawinę, listki mięty, kawałki imbiru lub ogórka.
- Ocet jabłkowy. Łyżkę dodaj do szklanki przegotowanej wody. Wymieszaj i wypij rano lub po południu. Kurację prowadź jeszcze przez 2-3 tygodnie po ustąpieniu infekcji. Pomaga usunąć toksyny z organizmu.
- Nie wstrzymuj moczu. Jeśli tylko poczujesz parcie na pęcherz, opróżnij go jak najszybciej. Zalegający długo mocz to idealne warunki do namnażania się bakterii. Wstrzymywanie go rozciąga też ściany pęcherza i osłabia jego mięśnie. To prowadzi do pogorszenia przepływu moczu i nawrotu infekcji.
- Seler i kurkuma. Zarówno seler korzeniowy, jak i naciowy zawiera substancje przeciwzapalne i działa moczopędnie. Korzeniowy zetrzyj na tarce i dopraw odrobiną jogurtu, a naciowy chrup jako przekąskę, np. z humusem. Korzystny będzie też sok wyciśnięty z selera - wypijaj szklankę, możesz dodać do smaku jabłko lub ananasa. Kurkuma również ma działanie przeciwzapalne. Dodaj ją np. do zupy.
- Nie wyziębiaj pęcherza. W chłodniejsze dni noś cieplejszą bieliznę, dłuższy sweter lub kurtkę do połowy uda, by dobrze chronić dolne partie ciała. Pamiętaj też, aby nie wyziębiać stóp, np. chodząc w domu boso lub w chłodny letni dzień w sandałach czy klapkach - sprzyja to infekcjom pęcherza.