Zasady, dzięki którym ustabilizujesz cukier

​Możesz nawet nie zauważyć, że masz podwyższony poziom cukru we krwi. Bo cukrzyca rozwija się powoli, podstępnie i przez wiele lat. Dlatego przynajmniej raz w roku warto zrobić badanie poziomu cukru we krwi (ze skierowaniem - za darmo, prywatnie - ok. 12 zł).

Na wahania stężenia cukru we krwi narażone są zwłaszcza te osoby, które jedzą codziennie czerwone mięso, białe pieczywo, słodycze, piją słodkie napoje
Na wahania stężenia cukru we krwi narażone są zwłaszcza te osoby, które jedzą codziennie czerwone mięso, białe pieczywo, słodycze, piją słodkie napoje123RF/PICSEL

Wynik 100-110 mg% świadczy o stanie przedcukrzycowym i jest sygnałem, że trzeba zmienić nawyki i zadbać o ustabilizowanie stężenia glukozy.

To pomoże uniknąć cukrzycy typu 2. Waga w normie. Lekarze podkreślają, że jeśli osoba ze stanem przedcukrzycowym ma nadwagę i schudnie, to poziom glukozy zwykle się stabilizuje.

Jak sprawdzić, czy powinnaś schudnąć?

Oblicz swoje BMI (podziel swoją wagę przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu. Np. 60 kg podzielone przez 1,60 m x 1,60 m to 23,4, czyli twoje BMI jest w normie). BMI większe niż 25 oznacza nadwagę. Ważny jest też obwód w talii - jeśli jesteś kobietą, nie powinien być większy niż 80 cm (dla mężczyzn to 94 cm). Zbyt duży obwód pasa to dowód, że twoje narządy są otłuszczone, a to wpływa na wydzielanie insuliny i wyższy poziom cukru we krwi.

Jak schudnąć?

Wypróbuj dobre połączenia produktów. Np. na śniadanie owsianka z owocami jagodowymi, idealny obiad to połączenie grubej kaszy (np. niepalonej gryczanej), świeżych warzyw liściastych, warzyw gotowanych na parze oraz oliwy z oliwek i pestek lub orzechów. Na kolację - sałatka z białego mięsa (grillowanego kurczaka lub ryby z rusztu), świeżych warzyw, warzyw cebulowych oraz orzechów. Do tego sos z jogurtu.

Aktywność fizyczna. Codzienna dawka ruchu nie tylko stabilizuje poziom cukru, ale u osób z cukrzycą typu 2 działa jak lek. Pracujące mięśnie zwiększają tzw. wychwyt glukozy, przez co obniża się zapotrzebowanie na insulinę. Podczas wysiłku fizycznego zwiększa się wrażliwość komórek na insulinę i normalizuje się poziom cukru. Lekarze zalecają, by dostosować aktywność do swoich możliwości: spacerować, tańczyć, jeździć na rowerze, ćwiczyć aerobik czy zumbę. Ważne, by ćwiczyć regularnie przez 45 minut.

Witamina D. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, bo wpływa na wydziela nie i wykorzystanie przez organizm insuliny. Niedobór witaminy D sprzyja insulinooporności - komórki stają się niewrażliwe na działanie insuliny, co przyczynia się do wzrostu poziomu cukru we krwi. Rośnie też ryzyko uszkodzenia naczyń krwionośnych i nadwagi. U osób z cukrzycą typu 2 dzięki działaniu wit. D spada zagrożenie chorobami układu krążenia, np. zawałem. Warto ją zażywać w ilości 800-2000 IU/ dobę od września do kwietnia.

Co zamiast slodyczy

By poziom cukru trzymać w ryzach, trzeba jeść regularnie 5-6 posiłków dziennie. W utrzymaniu cukru pomogą również: l zielone grejpruty - zjedz pół owocu po obiedzie. Soczysty miąższ jedz ze skórką i białymi błonkami. l Kawa - badania naukowe pokazują, że regularne picie 4 filiżanek kawy (najlepiej z ekspresu) dziennie pomaga uregulować poziom glukozy. l Czekolada. Jedz 1-2 kostki gorzkiej czekolady (powyżej 70 proc. kakao) co 2-3 dni. Zawarte w gorzkiej czekoladzie flawonoidy zmniejszają oporność organizmu na insulinę.

Produkty, po które warto sięgać codziennie

W twoim codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty, dzięki którym unikniesz podwyższenia poziomu glukozy we krwi. OWOCE Ale nie każde. Dziennie możesz zjeść nawet 25-30 dag (4 garście) owoców jagodowych. Zalecane są: jagody, borówki, maliny, truskawki. Mogą być mrożone (poza sezonem). Mają mało kalorii, niski indeks glikemiczny, a przy tym mnóstwo potrzebnych ci przeciwutleniaczy. 

Woda z imbirem. Żeby utrzymać poziom cukru w normie, powinnaś wypijać 30-35 ml płynu na każdy kilogram masy ciała. Jeśli ważysz np. 75 kg, potrzebujesz 2,6 litra. Najlepsza będzie woda z imbirem, jest smaczna i utrzymuje poziom cukru w normie. 

Pełnoziarniste pieczywo. Kupuj pieczywo z mąki z pełnego przemiału, na zakwasie. Ma niższy indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy. Uważaj, by w składzie chleba nie było substancji słodzących: cukru, słodu, karmelu, syropów (glukozowo-fruktozowego) oraz skrobi.

Zobacz także:

Natalia Przybysz o płycie „Jak malować ogień” Styl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas