Zdrową dietą na zawsze przegonisz migreny!

Na bolesne i częste migreny uskarża się co piąta kobieta. Przeczytaj, jak postępować, by pozbyć się bólu.

Migreny możesz pokonać dietą
Migreny możesz pokonać dietą123RF/PICSEL

Wśród produktów, które podnoszą ryzyko wystąpienia uporczywego bólu głowy, należy wymienić wędliny, ryby zimnolubne (np. tuńczyk, makrela i łosoś), sery żółte i pleśniowe, rośliny strączkowe, owoce cytrusowe i czekoladę. Ponadto migrena może wystąpić także u tych, którzy piją dużo kawy i często spożywają alkohol. Lekarze podkreślają, że w diecie antymigrenowej nie chodzi o to, by całkowicie wyeliminować wszystkie te produkty, lecz żeby tak komponować posiłki, by w każdym znalazł się maksymalnie jeden składnik podwyższający ryzyko. Należy też pamiętać, że u tego, kto ma skłonności do migreny, wystąpią one nawet przy niewielkich ilościach tego składnika.

Jadaj lekko, porzuć nałogi!

Co zatem należy jeść? Przede wszystkim potrawy lekkostrawne, czyli chude mięso pieczone i surówki z dodatkiem oliwy z oliwek, która dostarcza kwasów omega-3 zapewniających właściwe funkcjonowanie układu krwionośnego i odpowiednie dokrwienie mózgu. Ponadto w diecie antymigrenowej powinny znaleźć się kasze, makarony razowe i brązowy ryż oraz nabiał w postaci sera biłego, mleka i jajek. Jeżeli chodzi o ryby, najlepsze są gatunki ciepłolubne, np. sum i halibut. Potrawom starajmy się dodawać smaku przyprawami ziołowymi, imbirem, pieprzem cayenne i ostrą papryką. Niewskazane są natomiast gotowe kompozycje przyprawowe i przyprawy w kostkach, gdyż często zawierają one glutaminian sodu i substancje typu E. Dodatkowo trzeba pamiętać o właściwym nawodnieniu organizmu. Najlepiej sięgać po niegazowaną wodę mineralną, herbaty ziołowe, domowe kompoty i świeżo wyciskane soki owocowe. Jednak sama dieta to jeszcze nie wszystko.

Aby skutecznie pozbyć się silnych bólów głowy, należy również przestrzegać kilku istotnych zasad. Przede wszystkim rozstać się z "ulubionymi" nałogami, czyli rzucić palenie i do minimum ograniczyć spożywanie alkoholu.

Nie zapominaj o posiłkach

Ponadto trzeba pamiętać, żeby nie wychodzić z domu bez śniadania i starać się nie rezygnować z jedzenia w ciągu dnia. Co trzy, cztery godziny zjedzmy więc jakiś nieduży posiłek. To powinno wystarzczyć, żeby poziom cukru we krwi utrzymywał się na odpowiednim poziomie, w związku z czym i migrena nie powinna się pojawić. Ale ważne jest także, żeby nie przebywać w dusznych, nie wentylowanych pomieszczeniach i zadbać o to, by się wysypiać.

Agnieszka Pacuła

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas