Zdrowa dieta świętej Hildegardy z Bingen

Benedyktynka i lekarka, obdarzona darem jasnowidzenia, stworzyła w XII w. zasady dietetyczne służące zachowaniu dobrego zdrowia do późnej starości. Według Hildegardy najważniejszym pokarmem jest pszenica orkiszowa.

Płatki orkiszowe
Płatki orkiszowe123RF/PICSEL

Orkisz to najszlachetniejsze, niemodyfikowane ziarno pszenicy, zawierające dobrze trawiony przez człowieka gluten. Jak twierdziła medyczka, ziarno to działa rozgrzewająco, służy zdrowiu jelit, oczyszcza organizm z toksyn, a ponadto korzystnie wpływa na nastrój.

Ważne są również niektóre warzywa i określone rodzaje owoców. Hildegarda przekonywała też o dobroczynnym wpływie ziół przyprawowych, wytrawnego wina i octu jabłkowego. Jej zasady wykorzystuje w terapii wielu lekarzy medycyny holistycznej.

Poznaj najważniejsze zasady diety:

1. Orkisz

Możesz go spożywać w formie chleba czy bułek albo w postaci drobnej, średniej i grubej kaszy. Z mąki orkiszowej piecz ciasta, smaż naleśniki i placuszki. 

2. Bez pomidorów

Unikać należy ziemniaków w każdej postaci, a ponadto papryki, pomidorów, ogórków, wszelkich warzyw kapustnych i pieczarek. 

3. Jakie warzywa?

Hildegarda zalecała głównie buraki i marchew oraz wyciskane z nich świeże soki. Powinnaś też jeść dużo fasoli, ciecierzycy, czerwonej soczewicy i bobu.

4. Zupa - wywar

To gotowany orkisz z warzywami. Jest podstawą żywienia w trakcie postu działającego oczyszczająco. Należy go stosować 2 razy w roku. 

5. Owoce, migdały

Z owoców najbardziej zalecane są jabłka, nie tylko surowe, ale też duszone, bogate w ważne dla przemiany materii pektyny. Odkwaszająco działają zaś migdały.

6. Przyprawiaj dania

W diecie św. Hildegardy istotną rolę odgrywają też rośliny przyprawowe. Wśród nich najważniejsze są imbir, cynamon i czarny pieprz.

7. Mięso niezbyt często

Zdaniem lekarki codzienne spożywanie mięsa czy ryb nie jest wskazane. Wołowina czy drób mają być tylko dodatkiem do dań warzywnych i strączkowych.

8. Bez kofeiny

Z napojów najwartościowsza jest kawa orkiszowa. Warto również popijać herbatkę z kopru włoskiego, rumianku oraz dzikiej róży.

Szybka i tania zupa pomidorowaInteria Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas