Reklama

Zdrowa dieta świętej Hildegardy z Bingen

Benedyktynka i lekarka, obdarzona darem jasnowidzenia, stworzyła w XII w. zasady dietetyczne służące zachowaniu dobrego zdrowia do późnej starości. Według Hildegardy najważniejszym pokarmem jest pszenica orkiszowa.

Orkisz to najszlachetniejsze, niemodyfikowane ziarno pszenicy, zawierające dobrze trawiony przez człowieka gluten. Jak twierdziła medyczka, ziarno to działa rozgrzewająco, służy zdrowiu jelit, oczyszcza organizm z toksyn, a ponadto korzystnie wpływa na nastrój.

Ważne są również niektóre warzywa i określone rodzaje owoców. Hildegarda przekonywała też o dobroczynnym wpływie ziół przyprawowych, wytrawnego wina i octu jabłkowego. Jej zasady wykorzystuje w terapii wielu lekarzy medycyny holistycznej.

Poznaj najważniejsze zasady diety:

1. Orkisz

Możesz go spożywać w formie chleba czy bułek albo w postaci drobnej, średniej i grubej kaszy. Z mąki orkiszowej piecz ciasta, smaż naleśniki i placuszki. 

2. Bez pomidorów

Unikać należy ziemniaków w każdej postaci, a ponadto papryki, pomidorów, ogórków, wszelkich warzyw kapustnych i pieczarek. 

3. Jakie warzywa?

Hildegarda zalecała głównie buraki i marchew oraz wyciskane z nich świeże soki. Powinnaś też jeść dużo fasoli, ciecierzycy, czerwonej soczewicy i bobu.

4. Zupa - wywar

To gotowany orkisz z warzywami. Jest podstawą żywienia w trakcie postu działającego oczyszczająco. Należy go stosować 2 razy w roku. 

5. Owoce, migdały

Z owoców najbardziej zalecane są jabłka, nie tylko surowe, ale też duszone, bogate w ważne dla przemiany materii pektyny. Odkwaszająco działają zaś migdały.

6. Przyprawiaj dania

W diecie św. Hildegardy istotną rolę odgrywają też rośliny przyprawowe. Wśród nich najważniejsze są imbir, cynamon i czarny pieprz.

7. Mięso niezbyt często

Zdaniem lekarki codzienne spożywanie mięsa czy ryb nie jest wskazane. Wołowina czy drób mają być tylko dodatkiem do dań warzywnych i strączkowych.

8. Bez kofeiny

Z napojów najwartościowsza jest kawa orkiszowa. Warto również popijać herbatkę z kopru włoskiego, rumianku oraz dzikiej róży.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy