Zdrowe kwasy

Specjaliści od zdrowego żywienia biją na alarm. W diecie brakuje nam nienasyconych kwasów Omega 3, które są uważane za złoty środek na długowieczność.

Mięso zastąp rybami morskimi i jarzynami
 © Panthermedia
Mięso zastąp rybami morskimi i jarzynami
 © Panthermedia

Kwasy Omega 3 wspomagają rozwój mózgu, jego sprawność oraz koncentrację. Są bardzo ważnym składnikiem błon komórkowych m.in. w mózgu oraz siatkówce oka. Zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i stwardnienia rozsianego (SM). Zwiększają odporność organizmu na zakażenia, spowalniają procesy starzenia się, poprawiają jędrność skóry (ożywiają jej koloryt), wzmacniają paznokcie i włosy. Zdaniem naukowców kwasy Omega 3 mogą zapobiegać nowotworom (hamują rozwój guzów) przede wszystkim gruczołu krokowego (prostaty), piersi i jelita grubego.

Kwasy te działają też zbawiennie na układ krążenia - obniżają ilość szkodliwych cukrów we krwi, zapobiegają arytmii, zmniejszając ryzyko wystąpienia zawału i udaru serca. Zapobiegają też przedwczesnym porodom, zapewniają noworodkom właściwą masę urodzeniową, a w życiu późniejszym odpowiednią zdolność uczenia się, inteligencję i odporność psychiczną. Dlatego tak ważne jest, aby kobiety w ciąży przyjmowały odpowiednią dawkę tych kwasów. Każdego dnia potrzebujemy ich ok. 1 g (chorzy na serce nawet 1,5 g) . Nasz organizm nie potrafi jednak ich wytwarzać, musimy więc je dostarczać wraz z pożywieniem.

Tu znajdziesz kwasy Omega 3

Ryby morskie

Są głównym źródłem nienasyconych kwasów Omega 3. Stosunkowo dużą ich ilość zawiera łosoś, tuńczyk oraz sardynki i skorupiaki. Należy jadać co najmniej 300 g ryb morskich tygodniowo.

Nabiał

Są już jajka z kwasami tłuszczowymi Omega 3 i mleko. Niedawno spółdzielnia w Ostrołęce wypuściła masło oraz ser z dodatkiem kwasów, ale pochodzących z oleju lnianego.

Jog

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas