Zdrowe zamienniki cukru

Nie wyobrażasz sobie kawy czy herbaty bez cukru? Jeśli nie jesteś w stanie z niego całkowicie zrezygnować, pora na zdrowsze zamienniki.

Możesz ich także używać do pieczenia słodkich i zdrowych wypieków
Możesz ich także używać do pieczenia słodkich i zdrowych wypieków123RF/PICSEL

Malitol z ziaren kukurydzy 

Smakuje jak biały cukier, ale ma o połowę mniej kalorii. Używany jako zamiennik cukru może być stosowany w tych samych proporcjach.

Uwaga! Ma wysoki indeks glikemiczny, więc nie zaleca się go cukrzykom.

Ksylitol z kory brzozowej 

Jest mniej słodki niż zwykły cukier. Jedna czubata łyżeczka ksylitolu odpowiada płaskiej łyżeczce cukru. Ma 40 proc. mniej kalorii. Jest dobry do słodzenia napojów i pieczenia ciast z wyjątkiem drożdżowego. Zapobiega próchnicy.

Uwaga! Zalecana dawka to nie więcej niż 3 łyżeczki dziennie. Większa ilość może spowodować biegunkę.

Stewia 

Jest ok. 300 razy słodsza od cukru. Nie ma jednak kalorii i ma prawie zerowy indeks glikemiczny. Zalecana jest więc diabetykom i osobom odchudzającym się. Jest bardzo słodka. Do posłodzenia napoju wystarczy szczypta proszku lub 2 suszone listki. Nadaje się do pieczenia ciast, z wyjątkiem drożdżowego.

Zobacz także:

Martyna Wojciechowska o Tatu – dziewczynce, którą adoptowałaStyl TV
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas