Zdrowe ziółka i rośliny: Żurawina

Najlepiej pić sok ze świeżych owoców!

Po żurawinę  nie powinny sięgać  osoby stosujące leki  przeciwzakrzepowe.
Po żurawinę nie powinny sięgać osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe. 123RF/PICSEL

Wszystkie panie wiedzą, że w infekcji dróg moczowych warto  jeść owoce żurawiny (jeśli lubisz kwaśny i cierpki smak) lub pić herbatki albo soki z niej.

Ale już może nie każda z nas wie, że również w okresie menopauzy są naszym sprzymierzeńcem. 

Żurawina zawiera substancje hamujące rozwój szkodliwych bakterii moczowych i słynne flawonoidy, które wzmacniają naczynia krwionośne. Ale to nie są jedyne korzyści płynące z ich spożywania. Duża zawartość witamin C, E oraz B i żelaza wzmacnia naszą odporność, zapobiega chorobom dziąseł i serca. Przeciwdziała także powstawaniu kamieni nerkowych oraz hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori, sprawcy wrzodów.

Tak zrobisz sok ze świeżych owoców.

1 kg żurawiny 

1 l wody

150 g cukru 

Umyte owoce zasyp w garnku, przykryj ściereczką i odstaw  na całą noc. Po tym czasie zalej owoce wodą i gotuj je na małym ogniu, ok. 1 godziny. Owoce przetrzyj przez sito i ponownie przelej sok do garnka, zagotuj. Po 5 minutach przelej do wyparzonych butelek i odwróć je do góry dnem.

Rada: by pozbyć się cierpkiego smaku, owoce najpierw możesz zamrozić. Pij 2 łyżki soku dziennie, pół godziny przed posiłkiem.

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas