Zdrowe ziółka i rośliny: Żurawina
Najlepiej pić sok ze świeżych owoców!
Wszystkie panie wiedzą, że w infekcji dróg moczowych warto jeść owoce żurawiny (jeśli lubisz kwaśny i cierpki smak) lub pić herbatki albo soki z niej.
Ale już może nie każda z nas wie, że również w okresie menopauzy są naszym sprzymierzeńcem.
Żurawina zawiera substancje hamujące rozwój szkodliwych bakterii moczowych i słynne flawonoidy, które wzmacniają naczynia krwionośne. Ale to nie są jedyne korzyści płynące z ich spożywania. Duża zawartość witamin C, E oraz B i żelaza wzmacnia naszą odporność, zapobiega chorobom dziąseł i serca. Przeciwdziała także powstawaniu kamieni nerkowych oraz hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori, sprawcy wrzodów.
Tak zrobisz sok ze świeżych owoców.
1 kg żurawiny
1 l wody
150 g cukru
Umyte owoce zasyp w garnku, przykryj ściereczką i odstaw na całą noc. Po tym czasie zalej owoce wodą i gotuj je na małym ogniu, ok. 1 godziny. Owoce przetrzyj przez sito i ponownie przelej sok do garnka, zagotuj. Po 5 minutach przelej do wyparzonych butelek i odwróć je do góry dnem.
Rada: by pozbyć się cierpkiego smaku, owoce najpierw możesz zamrozić. Pij 2 łyżki soku dziennie, pół godziny przed posiłkiem.