Żeby nie marnować jedzenia
Jak wykorzystać produkty albo je skutecznie przechować? Sprawdź koniecznie!
Żółty ser nie będzie pleśniał, gdy owiniesz go ściereczką zmoczoną czystą wódką. Taki pakunek można włożyć do plastikowego pojemnika i trzymać w lodówce.
Otwarty jogurt lub mleko nie popsują się tak szybko, gdy wsypiesz do nich szczyptę soli.
Nie wyrzucaj poczerniałych bananów. Można je zmiksować i dodać do ciasta (jeden duży banan zastępuje dwa jajka). Jeśli ugotujesz za dużo zupy, możesz ją zamrozić w niedużych porcjach lub zawekować. Będzie jak znalazł w dzień, kiedy nie chce ci się gotować.
Gdy zużyjesz białą część pora (np. do sałatki), nie wyrzucaj części zielonej. Dodaj ją do rosołu czy zupy jarzynowej. Z warzyw z rosołu zrób sałatkę jarzynową. Albo je zamroź. Zużyjesz je potem jako bazę do jarzynowej zupy kremu.
Wykorzystuj zielone części warzyw korzeniowych. Natkę pietruszki, marchewki, selera, rzodkiewki zblenduj z oliwą, czosnkiem, pestkami słonecznika. Wyjdzie pyszne pesto.
Zapomniane przywiędłe owoce zalej wodą i ugotuj kompot albo przerób na ocet.
Kości, które zostają z upieczonego drobiu lub boczku, można wykorzystać - jako smak na zupę.
Podeschnięty biały ser obtocz w jajku i bułce tartej i usmaż. Będą pyszne kotlety.
Zobacz również: