Zgaga. Rozpraw się z nią
Jeśli pojawia się tylko po zażyciu niektórych leków lub zjedzeniu zbyt obfitego posiłku, zwykle jest niegroźna.
Nie lecz się więc na własną rękę. Idź do lekarza, który oprócz leków zaleci odpowiednią dietę. Będziesz musiała zrezygnować z pewnych produktów, ale Twoje posiłki nadal mogą być smaczne.
Najlepsze na parze
Zgaga to efekt nadmiaru kwasu solnego w żołądku. Aby ograniczyć jego wydzielanie, jedz lekkostrawne posiłki. Zapomnij o smażeniu i pieczeniu w tłuszczu. Gotuj, duś i piecz w folii. Najzdrowsze będą dla Ciebie potrawy przyrządzane na parze.
W parowarze zrobisz cały obiad. Na najniższym poziomie ułóż produkty wymagające najdłuższego gotowania, np. mięso (wybieraj drób). Wyżej ryż, ziemniaki, marchew, a najwyżej brokuły, kalafior, brukselkę lub filet rybny. Jedzenie gotowane na parze nie wymaga solenia, ponieważ produkty nie tracą własnej soli. Posyp je ziołami - koperkiem, bazylią, majerankiem.
Wybieraj z głową
Jeśli chcesz uchronić się przed zgagą, zrezygnuj z produktów, które zwiększają wydzielanie kwasu solnego. Należą do nich: alkohol, tłuste mięso i wędlina, ostre przyprawy, m.in. chili, musztarda. Nie nadużywaj kawy, ale nie musisz z niej rezygnować. Kawa przyspiesza opróżnianie żołądka i chroni go przed nadmiarem kwasu.
Nie dodawaj do niej mleka, ponieważ zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. Dozwolone, a nawet wskazane są przetwory mleczne - twaróg, kefir, jogurt. Unikaj soków cytrusowych, ale tylko z kartonów. Świeżo wyciskane nie drażnią śluzówki.
Ogranicz błonnik
Zwiększa bowiem produkcję kwasu w żołądku. Zrezygnuj z razowego, pełnoziarnistego pieczywa, nie dodawaj do posiłków otrąb. Jedz tylko drobne kasze i unikaj surowych warzyw. Produkty zawierające dużo błonnika, takie jak warzywa korzeniowe, strączkowe, gotuj do miękkości i rozdrabniaj. Wtedy łatwiej je strawisz. Polub czerstwe pieczywo. Wybieraj pszenne albo graham. Możesz też jeść niezbyt słodkie ciasto drożdżowe
Nie rezygnuj z owoców
Mają mnóstwo witamin i innych cennych dla zdrowia składników. Nie przesadzaj jednak z ich ilością. Rozdrabniaj je na papkę lub dokładnie gryź, a nie wywołają dolegliwości. Jabłka i gruszki możesz upiec w piekarniku albo ugotować na parze. Owoce jagodowe zmiksuj. Jeśli mimo to drażnią żołądek, przetrzyj je przez sitko, aby pozbyć się drobnych pestek. Sięgaj po banany! Nie tylko nie szkodzą, ale wręcz leczą jelita i żołądek. Wybieraj dojrzałe, ale bez brązowych plam.
Czy wiesz, że:
- Sok z surowych ziemniaków łagodzi zgagę. Wyciśnij go w sokowirówce i pij 1/3 szklanki 3-4 razy dziennie