Zgrane duety
Twój organizm może dużo zyskać, gdy połączysz pewne składniki w codziennym menu.
Na co dzień spożywamy wiele produktów bogatych w witaminy, minerały, białka, tłuszcze i węglowodany. Odpowiednio łącząc je ze sobą, możemy uzyskać nie tylko świetny smak, ale też dodatkowe korzyści zdrowotne.
Niekiedy dobrze zestawione produkty poprawiają trawienie (np. tłuste mięso znacznie sprawniej będzie strawione, jeśli dodasz zioła). Zaś picie świeżo wyciskanego soku pomarańczowego po obiedzie zawierającym mięso znacznie zwiększa przyswajanie żelaza z posiłku, zapobiegając niedokrwistości.
Są i niekorzystne duety, np. pomidory z zielonymi ogórkami (które zawierają askorbinazę - enzym ten rozkłada witaminę C zawartą w pomidorach). Co więc warto ze sobą łączyć, żeby wydobyć z pożywienia najbardziej wartościowe składniki i je przyswoić?
Oto kilka podpowiedzi - niektóre są oczywiste i znane, jak np. mleko i kakao, chociaż zazwyczaj nie wiemy dlaczego. Natka pietruszki z sokiem z cytryny i zielona herbata z plasterkiem pomarańczy już nie są tak oczywistym zestawieniem.
Pietruszka z cytryną
Natka to źródło antyoksydantów, które opóźniają starzenie i zapobiegają chorobom, także nowotworowym. Są one jednak bardzo wrażliwe na działanie temperatury i tlenu. Połączenie natki z cytryną chroni antyoksydanty przed niszczeniem, a wszystko dzięki witaminie C z cytryny. Koktajl z natki z cytryną wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Natka zawiera też żelazo, a witamina C ułatwia jego przyswajanie.
Marchewka z olejem
Marchew da beta-karoten, który przekształca się w witaminę A. To ona chroni błonę śluzową oka przed wysychaniem, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, zapewnia wzrost kości i zębów, chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami. Tłuszcze: oleje (lniany, rzepakowy, oliwa) i masło zwiększają przyswajanie beta-karotenu.
Awokado z pomidorami
Awokado ma wiele cennych składników odżywczych: witaminy, potas i zdrowe jednonienasycone tłuszcze, które np. pomagają obniżyć poziom trójglicerydów. Dodanie świeżego awokado do pomidora (lub innych pomarańczowych i czerwonych warzyw) znacznie poprawia przyswajanie karotenoidów i przekształcenie ich w witaminę A w organizmie.
Szpinak z jajkiem
Szpinak dostarczy sporo beta-karotenu, witaminy K i chlorofilu. Jednak zawarty w nim kwas szczawiowy niekorzystnie wpływa na przyswajanie wapnia (nadmiar szczawianów może prowadzić do niedoboru wapnia w organizmie). Dlatego warto do szpinaku dodać jajko. Wapń zawarty w nabiale łączy się z kwasem szczawiowym ze szpinaku i zasoby wapnia w organizmie pozostają nienaruszone.
Zielona herbata z cytrusami
Zielona herbata zawiera katechiny, które hamują wchłanianie tłuszczów wspomagając odchudzanie, zmniejszają ryzyko miażdżycy, wspierają układ nerwowy. Dodanie do naparu pomarańczy lub cytryny zawierającej wit. C kilkakrotnie zwiększa absorpcję katechin.
Kasza jaglana z pomarańczą
Kasza jaglana to jedno z bogatszych źródeł żelaza. By poprawić wykorzystanie żelaza, warto łączyć ją z warzywami i owocami bogatymi w witaminę C, czyli np. z natką pietruszki i papryką lub z kawałkami pomarańczy.
Kakao z mlekiem
to zastrzyk magnezu. Nawet jeśli codziennie w posiłkach dostarczasz odpowiednią dawkę magnezu (ok. 250 mg na dobę), to wchłania się tylko jego część. By zwiększyć przyswajanie magnezu, pij kakao z mlekiem. Laktoza w mleku sprawia, że przyswoisz więcej tego pierwiastka.
Przepis na słodką jaglankę
Przygotowanie:
1. Pomarańczę obierz, miąższ pokrój w kostkę razem z białą skórką i błonkami. Kaszę jaglaną przelej dwa razy na sicie wrzącą wodą, by pozbyć się goryczki. Następnie przełóż kaszę do rondla, zalej szklanką wrzątku, gotuj do miękkości. Jeśli wody będzie za mało, możesz dolać odrobinę.
2. Ugotowaną na sypko kaszę przełóż do miski, dodaj pomarańczę, jogurt i miód oraz pozostałe składniki, posyp cynamonem i od razu jedz.
Zobacz również: