Ziarno od zarania dziejów
Teff, zwany również miłką lub trawą abisyńską to jeden z najstarszych pokarmów, jakie zna ludzkość.
Stanowi podstawę jadłospisu mieszkańców Etiopii. Należy do pseudozbóż, jak proso, gryka czy komosa ryżowa.
Od niedawna jest dostępny także w Polsce i szybko zyskuje sobie zwolenników. Doceniają go szczególnie osoby z alergią pokarmową i chorzy na celiakię - ziarna nie zawierają bowiem glutenu.
Teff poza tym można przyrządzić na wiele różnych sposobów, np. ugotować jak kaszę lub zmielić na mąkę i przyrządzać z niej placki czy naleśniki. Znakomicie sprawdza się również jako mąka do pieczenia domowego chleba na zakwasie.
Istnieją trzy odmiany teffu - biały, czerwony i brązowy. Najczęściej można kupić te dwa ostatnie gatunki. Kilogram kosztuje ok. 16 zł, a więc do najtańszych, niestety, nie należy, ma jednak mnóstwo zalet.
Dostarcza bardzo dużo wapnia i żelaza, a więc minimalizuje ryzyko wystąpienia osteoporozy i niedokrwistości. Zawiera też sporo dobroczynnego błonnika i dużo białka.