Zielone puree z groszku chroni przed osteoporozą
Warzywo to jest nie tylko bardzo smaczne. Zarówno groszek świeżo zebrany, jak i mrożony jest ważnym sprzymierzeńcem zdrowia.
Działanie
Jest ważny w profilaktyce osteoporozy - zawiera dużo witaminy K, która ułatwia przyswajanie wapnia. Wzmacnia serce i chroni przed zawałem - to z kolei dzięki zawartości witamin z grupy B (szczególnie tiaminy). Ma wiele wit. C, A i kwasu foliowego, mającego zbawienny wpływ na układ nerwowy.
Składniki
2 szklanki wody
450 g świeżego zielonego groszku
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy
szczypta papryki
sól, cukier do przyprawienia
kilka gałązek mięty
Przygotowanie
Wodę zagotuj z 2 łyżeczkami soli. Dodaj groszek i gotuj ok. 2 minuty. Groszek odcedź, przełóż do miski. Dodaj listki mięty, posiekaną natkę, 2 łyżki oliwy. Wszystko zblenduj na gładką masę. Dopraw szczyptą soli, papryki i cukru.