Zielone, żółte czy czerwone?
Jedno jabłko dziennie trzyma nas z daleka od lekarza.

Jabłka zawierają witaminę C, beta-karoten, żelazo, potas, oraz pektyny i kwas jabłkowy. Dowiedziono, że różne składniki zawarte w jabłkach powodują niższe stężenie cholesterolu we krwi, a także zmniejszenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca, udaru, raka prostaty, cukrzycy typu 2 i astmy.
Jakie jabłko wybrać?
Zielone
- wzmacniają kości i zęby. Pomagają też dbać o dobry wzrok i mają działanie antyrakowe.
Żółte
- polecane są w profilaktyce chorób serca, oczu. Wspomagają pracę układu odpornościowego.
Czerwone
- rekomenduje się dla poprawy pracy serca, utrzymania dobrej pamięci. Jabłka w tym kolorze chronią też przed infekcjami układu moczowego.
Rewia 1/2012