Ziemniak jak trucizna

​O tej porze roku ziemniaki nie są już zbyt smaczne, po wielu miesiącach przechowywania tracą też swoje wartości odżywcze.

Nigdy nie kupuj takich ziemniaków!
Nigdy nie kupuj takich ziemniaków!123RF/PICSEL

Stają się miękkie, pomarszczone i zaczynają kiełkować.

Te, które już wypuściły kiełki, zawierają toksyczny związek chemiczny: solaninę. Powoduje ona zatrucia pokarmowe - od niewielkich, objawiających się kolką, mdłościami, biegunką czy wymiotami, po bardzo poważne, prowadzące do drgawek, śpiączki czy niewydolności krążeniowej. Zdarzają się nawet zatrucia śmiertelne.

Kiełkujących ziemniaków nie da się uratować - solaniny nie wypłuczemy podczas mycia, ani nie wygotujemy - najbezpieczniej je wyrzucić.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas